Opis problema:

Ojačani spoj čep-rupa

Potreban alat:

Bušilica, čekić, testera, šmirgl papir

Potrebno vreme:

15-20 min.

Potreban materijal: Drveni tiplovi, lepak za drvo

Vaša preporuka :

Ojačani spoj čep-rupa

U principu, ojačani spoj čep-rupa je običan spoj čep-rupa ali sa dodatnim ojačanjem, kako i sam naziv kaže. Ideja je da se drvenim tiplom, koji se postavlja bočno u odnosu na sam spoj, dodatno fiksira i ojača spoj dva komada drveta.

Ojačani spoj čep-rupa

Pored toga što se na ovaj način dodatno ojačava jedan od najjačih spojeva u stolarstvu ovaj postupak ima još jednu, prilično važnu prednost. Naime, kod ove vrste ojačanja nije potrebno koristiti stolarske stege. Ovo je naročito korisno u slučaju kada trebate spojiti velike komade i nemate stege tih dimenzija.

Ojačani spoj čep-rupa

Za ovaku vrstu ojačanja biće Vam potrebni drveni tiplovi. U prodavnicama možete naći već isečene drvene tiplove, ali za ovu svrhu povoljnije je koristiti tiplove u štapu, kao na slici. Dužina drvenog tipla će zavisiti od debljine drvenih komada koji spajate. Što se tiče prečnika drvenog tipla nema nekog pravila. Gledajte da debljina tipla bude proporcionalna veličini spoja. Iz svog kompleta burgija odaberite isti prečnik burgije kao što je i prečnik drvenog tipla.

Ojačani spoj čep-rupa

Sa izabranom burgijom probušite otvor poprečno na rupu, kao na slici.

Ojačani spoj čep-rupa

Potom postavite „čep“ u „rupu“ i kroz pretnogdno napravljen otvor, istom burgijom, obeležite mesto na „čepu“. Ovde je dobro da koristite burgiju za drvo. Takve burgije imaju oštar špic na vrhu. Upravo sa tim špicem obeležićete mesto tačno na sredini izbušenog otvora.

  Ojačani spoj čep-rupa

Sada izvucite čep i obeležite mesto 1-2mm od tačke koju ste ranije označili, u smeru suprotno od ivice, kao na slici. Sa istom burgijom koju ste koristili probušite čep na novooznačenom mestu.

 

  Ojačani spoj čep-rupa

Kada ponovo postavite čep na svoje mesto videćete da se rupe „ne gađaju“ potpuno. Upravo je ovo i bio cilj. Kada budete ukucali drveni tipl u ovu rupu on će „povući“ čep dublje u rupu i tako ga fiksirati.

 

  Ojačani spoj čep-rupa

Dalje je postupak jednostavan. Nanesete tanak sloj lepka za drvo na stranice rupe

 
  Ojačani spoj čep-rupa

Zatim, isto tako premažite lepkom za drvo i čep...

 
  Ojačani spoj čep-rupa

I spojite ova dva dela. Ovde bi kod klasičnog spoja čep-rupa spoj morao da se fiksira stolarskom stegom dok se lepak ne osuši. Ali kao što smo na početku rekli kod ovog spoja nisu potrebne stege.

 
  Ojačani spoj čep-rupa

Da bi učvrstili spoj, drveni tipl premažite lepkom za drvo...

 
  Ojačani spoj čep-rupa

A onda ga, uz pomoć čekića, ukucajte u prethodno izbušenu rupu, kao na slici.

 
  Ojačani spoj čep-rupa

Kada se lepak osuši, testerom odsecite višak drvenog tipla.

 
  Ojačani spoj čep-rupa

A onda šmirglanjem izjednačite visinu tipla sa okolnom površinom. I to je to. Na kraju treba napomenuti da je ovo izuzetno jak i pouzdan spoj dva komada drveta. Trebalo bi ga koristiti u svim slučajevima gde će spoj u eksploataciji trpeti velike sile i naprezanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download