Opis problema:

Oksidacija drveta

Potreban alat:

četka

Potrebno vreme:

Potreban materijal: staklena tegla, čelična vuna, sirće, papirni ubrus
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Oksidacija drveta

Ceo postupak se svodi da napravite tačnost kojom ćete premazati drvo. Hemijska reakcija će obaviti ostatak. Za pravljenje ovog rastvora potrebna Vam je čelična vuna najveće finoće. Obično se obeležava sa 4 nule. Naravno, možete koristiti i grublju ali će Vam u tom slučaju trebati malo više vremena. Pored ove čelične vune spremite i obično alkoholno sirće koje svaka domaćica poseduje. I na kraju treba Vam jedna staklena tegla u kojoj ćete to sve pomešati.

Oksidacija drveta

U teglu stavite čeličnu vunu. Količina nije tačno određena. Što stavite više, boja drveta će biti tamnija i obrnuto. Sa celim ovim postupkom možete da eksperimentišete kako bi dobili željenu nijansu. U našem slučaju smo stavili vune veličine pesnice. Pre nego što vunu stavite u teglu razdvojite je u „pramenove“ ili isecite makazama na sitnije delove.

Oksidacija drveta

Zatim u teglu sa čeličnom vunom sipajte sirće tako da pokrije čeličnu vunu

Oksidacija drveta

I na kraju zatvorite teglu tako što ćete samo postaviti poklopac ali ne i zavrnuti. Morate ostaviti otvor kako bi rastvor „disao“. Naime, u tegli se odvija proces nagrizanja čelične vune pri čemu se stvara određena količina gasa. Ukoliko bi teglu hermetički zatvorili velika verovatnoća je da bi ona, nakon izvesnog vremena, pukla.

Oksidacija drveta

Rastvor je spreman za upotrebu nakon nekoliko dana. I ovaj period nije tačno definisan. Što duže ostavite da se odvija proces u tegli, nijansa farbanja drveta će biti tamnija. U našem slučaju 3 dana se odvijala reakcija u tegli.

  Oksidacija drveta

Za tri dana od čelične vune gotovo nije ostalo ništa. Kroz običan kuhinjski ubrus smo procedili rastvor. Nakon ovoga rastvor je spreman za bojenje drveta.

 

  Oksidacija drveta

Preko sredine parčeta drveta smo zalepili izolir traku i rastvorom tretirali samo jednu polovinu pločice drveta kako bi se videla razlika. Kada premažete drvo rastvorom ne dešava se ništa. Imate osećaj kao da drvo premazujete vodom. Ali...

 

  Oksidacija drveta

Posle 1 minut...

 
  Oksidacija drveta

Posle 7 minuta...

 
  Oksidacija drveta

Posle 22 minuta...

 
  Oksidacija drveta

I posle 31 minut

 
  Oksidacija drveta

Koliko će se i kojom nijansom obojiti drvo zavisi i od same vrste drveta. Nekoliko kapi rastvora koje su dospele na stol od šperploče ofarbale su ga u potpuno crnu boju. Reakcija sa drvetom, odnosno potamnjivanje se završava onog trenutka kada se rastvor osuši, odnosno potpuno upije u drvo. Dakle, što više rastvora nanesete na drvo očekujte tamniju nijansu. Posle isušivanja možete da nanesete još jedan sloj ukoliko želite još tamniju nijansu.

 
  Oksidacija drveta

Sama nijansa koju ćete dobiti, kao što ste mogli videti, zavisi od mnogo faktora. Tako da je pre nego što počnete sa projektom, isprobate dejstvo na nekom komadu drveta koji Vam je preostao pri izradi projekta. Primetili smo da rastvor koji je stajao 1 dan boji drvo u više sive tonove, dok oni stariji boje drvo više u braon tonove, boje rđe. I to je to. Eksperimentišite i zabavljajte se.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download