Opis problema:

Peščane dine u sijalici

Potreban alat:

rukavice, naočare, skalpel, špic klešta, šrafciger, čekić, termo-lepak

Potrebno vreme:

15 min

Potreban materijal: sijalica, krede u boji, papir, podloška
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Peščane dine u sijalici

Kao posuda za pesak poslužiće nam pregorela sijalica od 100 W). Naravno, za ovaj projekat možete koristiti i veće sijalica ukoliko ih imate.

Peščane dine u sijalici

Da bi prilagodili sijalicu novoj nameni moraćemo neko staklo da slomimo. Nije potrebno govoriti da se na ovo tanko staklo lako može poseći pa je za ovaj projekat obavezno koristiti zaštitu za ruke i oči, odnosno rukavice i naočare.

Peščane dine u sijalici

Prvo što treba je da odstranite kontakt na samom vrhu sijalice. On je izrađen od mekog metala i možete ga odstraniti običnim skalpelom.

Peščane dine u sijalici

Zatim špic kleštima izlomite i odstranite crnu keramičku zaštitu.

Peščane dine u sijalici

Nakon odstranjivanja keramičke zaštite trebali bi da dobijete sledeću situaciju. Gledajući kroz otvor koji ste napravili vidite unutrašnji, stakleni deo sijalice. Njega treba da odstranite.

  Peščane dine u sijalici

Pitate se kako razbiti unutrašnji deo a da pri tome ne razbijete celu sijalicu. Uzmite sijalicu u jednu ruku. Postavite vrh šrafcigera na deo u unutrašnjosti sijalice, koje treba da se odstrani držeći šrafciger između palca i kažiprsta. Na ovaj način sprečavate da u trenutku loma unutrašnjosti sijalice šrafciger sklizne do balona sijalice i razbije ga. Kada ste sve postavili kao što je prikazano na slici. Laganim kuckanjem, manjeg čekića, razbite unutrašnji deo sijalice. Za ovo nije potrebna nikakva velika sila. Posle 2-3 udara slomićete središnji deo. Izbacite fragmente stakla iz sijalice. Operite je pod mlazom vode kako bi odstranili sve krhotine stakla a i očistili unutrašnje zidove sijalice. Sijalicu dobro osušite pre nego što krenete dalje. I time ste završili najteži deo posla. U nastavku ćete samo uživati.

 

  Peščane dine u sijalici

Za pravljenje šarenog „peska“ potrebne su Vam dve stvari. Krede u boji i obična kuhinjska sol.

 

  Peščane dine u sijalici

Sipajte manju količinu soli na papir a onda trljajte kredu preko soli sve dok se sol ne ofarba.

 
  Peščane dine u sijalici

Na ovaj način napravite više „peska“ različite boje.

 
  Peščane dine u sijalici

Da bi sijalica stajala morate joj napraviti neko postolje. Možete koristiti neko lepo obrađeno drvo ili nešto slično. Mi smo se odlučili na obučnu metalnu podlošku. Na podlošku nanesite malo termo-lepka

 
  Peščane dine u sijalici

I zalepite je na dno sijalice. Podlošku nismo zalepili na sredini sijalice kako bi sijalica stajala ukoso.

 
  Peščane dine u sijalici

Pre početka napravite jedan fišek od papira. Fišek mora biti tanak kako bi prošao kroz otvor sijalice i dosegao skoro do dna sijalice. Uz pomoć ovog fišeka sipaćemo slojeve šarenog peska u sijalicu.

 
  Peščane dine u sijalici

Kod sipanja raznobojnog peska nema pravila. Sipajte prvi sloj i rasporedite ga na dno sijalice, zatim drugi sloj, druge boje i sve tako do vrha. Ovo će biti najjednostavnija varijanta sa šarenim peskom ali pravljenje ovih ukrasa je dovedeno do nivoa umetnosti.

 
  Peščane dine u sijalici

Kada ste napunili celu sijalicu, kuckanjem o stol sabite sol i eventualno dodajte još da bi popunili novonastalu prazninu. Pri kuckanju budite krajnje nežni jer staklo sijalice je veoma tanko i lako puca. Između stola i sijalice postavite ubrus ili pesak sabijajte udarajući sijalicu o dlan druge ruke.

 
  Peščane dine u sijalici

Na kraju otvor zatvorite tako što ćete u njega uliti tačni termo-lepak. Kada se lepak ohladi obezbediće da se pesak ne pomera niti izlazi iz sijalice.

 
  Peščane dine u sijalici

I to je to. Za kratko vreme uz dobru zabavu napravili ste jedan lep i krajnje neobičan ukras.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download