Opis problema:

Kako napraviti peščani sat?

Potreban alat:

pištolj za termo lepak

Potrebno vreme:

1 sat

Potreban materijal: dve plastične flaše, so, akrilna boja, sunđer, dva poklopca od tegle
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

flase

Peščani satovi su uvek zaokupljali pažnju dece s obzirom na to da nemaju često priliku da ih vide u svom okruženju. S druge strane mogu biti veoma dekorativni pa vam zato preporučujemo da napravite jedan od stvari koje već imate u kući.

Materijal koji vam je potreban prikazan je na fotografiji.

 

čep

 

Za početak presecite flaše tako da gornji deo ostavite za dalji rad dok nam donji delovi neće biti potrebni.

 


poklopac S obzirom na to da smo želeli da konstrukcija sata bude bele boje kako bi se uklopila u ambijent, već sada, na početku izrade iskoristili smo priliku i ofarbali ono što je potrebno: dva poklopca i dve olovke. Ovo smo uradili sada da bi farba mogla da se osuši dok mi pravimo ostale delove sata. Za farbanje smo koristili akrilnu boju - nema mirisa tokom farbanja, brzo se suši, a dok god se ne osuši lako se uklanja vodom pa je lako očistiti ruke.


termo lepak Na jedan čep nanesite malo termo lepka po obodu, a zatim ga...
čepovi zalepite za drugi čep.
rupa U sredini probušite rupu prečnika od 2 do 5mm kroz koju će prolaziti pesak (u našem slučaju so).
pescani sat Sada treba da odmerimo količinu peska (soli) koju ćemo sipati u sat. Mi smo želeli da naš sat meri vreme od 1 minuta. Zbog toga smo sipali u gornji deo puno soli i pustili da curi u jedan deo od flaše koji nam nije potreban. Kada je prošlo 60 sekundi prekinuli smo punjenje donjeg dela flaše. Na taj način odmerili smo količinu soli koju ćemo sipati u sat, a kojoj je potrebno 60 sekundi da potpuno iscuri kroz rupu koju smo napravili na čepovima.
lepljenje peščani sat

Sada nanesite termo lepak na donji poklopac...

 

peščani sat

... i zalepite peščani sat na njega.

so U peščani sat sipajte odmerenu količinu soli...
peščani sat ... i zalepite gornji poklopac i olovke sa strane. Peščani sat je gotov.
peščani sat

U koliko je potrebno možete ga dalje ukrašavati i na kraju postaviti na mesto na koje želite kako bi upotpunili vaš prostor ili kutak, a kada je potrebno njime možete meriti i vreme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download