Tema:

5 saveta za izradu elemenata od pločastih materijala

Potreban alat:

-

Potrebno vreme:

-

Potreban materijal: -
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

dijagonala

Pločasti materjali su dugo prisutni na našem tržištu i već se značajan broj "uradi sam" majstora odvažio da se oproba u samostalnoj izradi kuhinjskih elemenata ili elemenata za plakare, vitrine, police ili neki drugi oblik nameštaja. Koliko god da je namena ovih elemenata različita principi izrade su identični za sve njih. Međutim, početnici često, prilikom planiranja, ispuste iz vida određene detalje koji posle zahtevaju prepravku određenih komada pločastih materjala što zančajno produžava vreme i cenu izrade. Zbog toga ćemo vas u ovoj foto priči podsetiti na 5 detalja kojih je važno setiti se prilikom planiranja budućih elemenata od pločastih materijala.

1. Pre zakucavanja leđa od lesonita proveriti da li su dijagonale jednake dužine.

dijagonala

Ledja od lesonita učvršćuju korpus napravljen od univera. U koliko stranice korpusa nisu pod pravim uglom jedna u odnosu na drugu moguće je da ćete imati problema da naštelujete vrata odnosno da fioke neće raditi dobro. Zbog toga pre zakucavanja ledja od lesonita proverite da li su dijagonale korpusa jednake i u koliko nisu korigujte onoliko koliko je potrebno.

lesonit

2. Prilikom naručivanja ledja od lesonita, bez obzira da li se radi o ledjima plakara, kuhinjskih elemenata ili o dnu fioka, potrebno je da lesonit bude uži od korpusa za oko 1cm. Na taj način ledja će biti sa svake strane uvučena za 5mm tako da lesonit nigde neće vireti izvan korpusa.

 

odbijanje za sarke
3. Prilikom ugradnje fioka u element koji ima vrata (fioke se vide i dostupne su tek nakon otvaranja vrata) potrebno je da širina fioka bude takva da se one mogu izvlačiti, a da im ne smetaju šarke.
odbijanje za sarke

U tu svrhu unutrašnja širina elementa se smanjuje postavljanjem dodatne ploče u element paralelno sa njegovom stranicom sa obe strane fioka. Na ovaj način fioke možemo otvarati bez straha da će udariti u šarke prilikom izvlačenja.

  klizaci 4. Pre fiksiranja dodatnih ploča iz saveta pod brojem 3. poželjno je na njih pričvrstiti klizače za fioke. Generalno, je sve jedno da li ćete klizače postaviti dok su ove ploče van elementa ili u njemu ali vam je mnogo lakše da to uradite dok su ploče van elementa.  
  rupe za rucke 5. U koliko je potrebno da na više elemenata postavite ručice za otvaranje, olakšaćete sebi posao i značajno ubrzati rad ako napravite šablon na kome je probušena bar jedna rupa kroz koju ćete direktno bušiti element. Na taj način obezbedićete brzo i lako bušenje rupa za ručice koje će biti idealno pozicionirane u istoj ravni.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download