Opis problema:

Plakar ispod stepeništa

Potreban alat:

Bušilica, olovka, šrafciger, libela, testera

Potrebno vreme:

12 h

Cena rezervnih delova:

Zadatak je bio da se ovaj prostor sto brže i što jednostavnije pretvori u gardarober. Obzirom na uslove najjednostavnije je bilo zatvoriti ovaj prolaz sa prednje strane tablama iverice. Ukoliko Vi imate nešto slično kod kuće možda će vam ova priča biti interesantna. Da bi napravili nosače na kojima će table iverice biti pričvršćenje koristili smo letve 3x5 cm koje se još nazivaju i štaflice. Ideja je da se ove letvice učvrste na zid po obeleženim linijama na mestu gde smo predvideli pregradu.

Pošto izrežemo letvice na željenu dužinu izbušimo rupe (dovoljne su 3 na istom međusobnom razmaku) kroz koje će biti provučeni šrafovi.

Potom je potrebno prisloniti letvicu na zid i kroz rupe označiti mesta na kojima se izbuše rupe odgovarajućeg prečnika.

 

U rupe se postave tiplovi

 

 

A zatim letvice, podesnim šrafovima, učvrste za zid. Ovo se uradi sa još 4 letve kako bi se dobio okvir. Sada je potrebno još spojiti dve letvice u obliku slova „T“ koje će se postaviti unutar okvira i biti nosač za vrata.

 

 

Potrebno je označiti mesto spajanja, izbušiti rupe, postaviti šrafove u rupe i

 

 

Učvrstiti šrafovima ove dve letvice

 

 

Kostur na koji se montiraju ploče od iverice bi trebao da izgleda otprilike ovako. Vrlo je bitno da se trudite da sve letve koje ste postavili, a naročito one koje nose vrata moraju biti apsolutno vertikalne. Ako to pravilo ne ispoštujete imaćete problema sa postavljanjem vrata jer će te teško uspeti da ih podesite da se lepo zatvaraju. Sada vidite da je mnogo lakše praviti običan plakar sa stranicama pošto će te njih spojiti pod pravim uglom i bez problema montirate vrata. Kada se oslanjate na zid (koji su skoro uvek krivi) morate voditi računa i o ovoj vrsti problema.

        

 

Ploče su na kostur fiksirane pomoću metalnih „L“ profila. A vrata su postavljena na običnim kuhinjskim šarkama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
   

Struja Voda Drvo Farbanje Krečenje Malterisanje Betoniranje Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
aa Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Download Linkovi Alat i pribor