Opis problema:

Podmetač za šolju od balsa drveta

Potreban alat:

Testera, šmirgl papir, lenjir, skalpel

Potrebno vreme:

20 minuta

Potreban materijal: Letvice balsa drveta, skaj, epoxi lepak
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Podmetač za šolju od balsa drveta

Da li ste došli u situaciju da želite da se zavalite u fotelju i pogledate neki dobar film pijuckajući čaj ili kafu. Obično šolju Vašeg omiljenog toplog pića nemate gde da odložite i prinuđeni ste da šoljicu držite u ruci. Umesto da uzimate veliki poslužavnik i da ga držite u krilu razmislite o ovom jednostavnom podmetaču za šolju od balsa drveta. Osim što će Vama biti veoma koristan može biti i inetresantan i originalan poklon.

Podmetač za šolju od balsa drveta

Sve što Vam treba za ovaj, krajnje jednostavan projekat je dve letvice balsa drveta dimenzija 2x0,5x100 cm i parče nekog tekstila ili skaja kao u ovom slučaju.

Podmetač za šolju od balsa drveta

Prvo što ćemo uraditi je iseći letvice na manje delove. U ovom slučaju su to letvice dužine 12cm. Dužina je potpuno proizvoljna. Ukoliko je naslon fotelje ravan, letvice mogu biti i duže. Ukoliko je kružnog oblika, kao u ovom slučaju, povoljnije je da budu najviše 12 cm zbog lakšeg postavljanja na rukohvat.

Podmetač za šolju od balsa drveta

Površinu preseka, kao i ivice obradite finim šmirgl papirom.

Podmetač za šolju od balsa drveta

Ovo uradite sa svim letvicama. Podmetač ste mogli da napravite od bilo kog drveta. Odlučili smo se za balsu zbog nekih karakteristika ovog neverovatnog drveta. Površina balsa drveta, na dodir, ima „somotkast“ osećaj i ta površina ima veće trenje sa porcelanom u odnosu na druge vrste drveta. Upravo ta karakteristika omogućava da šolja ne sklizne sa ovog poslužavnika. Balsa drvo, inače raste u južnoj americi. Najkvalitetnija vrsta se dobija iz zemlje Ekvator. Balsa jako brzo raste i za 6 godina je spremna za seču. Zbog svog brzog rasta drvo balsa ima bezbroj kanalića i pora, kao sunđer. To je čini veoma laganom ali sa druge strane ne i tako krhkom kao što bi se očekivalo obzirom na njenu strukturu. Najčešća primena balse je u modelarstvu.

  Podmetač za šolju od balsa drveta

Poređajte letvice balse preko tkanine tako da ostavite razmak između letvica. Na ovaj način ćete odrediti veličinu tkanine.

 

  Podmetač za šolju od balsa drveta

Za sečenje tkanine koristite makaze ili specijalni skalpel za tkaninu. Skaj se može seći i sa običnim skalpelom prislonjenim uz lenjir.

 

  Podmetač za šolju od balsa drveta

Skaj nije isti sa obe strane. Sa jedne je sjajan a sa druge mat. Letvice ćemo zalepiti sa mat strane iz razloga što sjajna strana bolje prijanja na rukohvat koji je takođe od skaja.

 
  Podmetač za šolju od balsa drveta

I na kraju lepljenje. Za lepljenje pločica balse koristili smo dvokomponentni epoxi lepak. Na letvicu nanesite tanak sloj epoxi lepka...

 
  Podmetač za šolju od balsa drveta
... a zatim je zalepite na materijal koji ste ranije isekli, kao na slici.
 
  Podmetač za šolju od balsa drveta

Za sve ostale letvice ponovite ovaj postupak. Da bi svi razmaci između letvica bili isti dobro je da koristite nekakav odstojnik. U ovom slučaju je iskorišćena obična drvena olovka. Razmak između letvica je proizvoljan.

 
  Podmetač za šolju od balsa drveta

I tako ponavljajte ovaj proces sve dok ne zalepite i poslednju pločicu.

 
  Podmetač za šolju od balsa drveta

Upotreba je jednostavna. Prebacite ovaj poslužavnik preko rukohvata Vaše fotelje ili ugaone garniture i stavite šoljicu Vašeg omiljenog pića na njega. Balsa je odličan termički izolator tako da bez brige možete na ovom podmetaču da postavite i jako vruće šolje. Sada Vam ostaje samo da se opustite i da na miru pogledate omiljen film, seriju ili emisiju. Uživajte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download