Opis problema:

Polica sa nevidljivim nosačima

Potreban alat:

Šubler, graničnik za burgiju, bušilica, burgija određenog prečnika, kirneri, čekić, francuski ključ ili sl.

Potrebno vreme:

Zavisi od broja nosača

Potreban materijal: Nevidljivi nosači, police

Vaša preporuka :

Polica sa nevidljivim nosacima

Za montažu ovakve police potrebno je da potražite nevidljive nosače. Oni su nezaobilazni artikl u svim prodavnicama okova za nameštaj. Izrađuju se u dužinama od 100, 120 i 140 mm. Sama dužina će  biti određena dubinom Vaše police sa nevidljivim nosačima. Potrebno je da dužina nosača bude najmanje polovina dubine police.

Polica sa nevidljivim nosacima

Zatim treba odrediti širinu burgije kojom ćete bušiti policu. To ćete saznati ako merite deo nosača koji ulazi u drvo na mesu dve paralelne stranice šestougaonika. U našem slučaju to je 8 mm i uzimamo burgiju širine 8mm. Odmah primećujete da je širina merena na uglovima šestougaonika nešto veća, to će doprineti da nosač teže uđe u užu rupu ali i da da potrebno trenje kako polica sa nevidljivim nosačima naprosto ne bi spala sa nosača.

Polica sa nevidljivim nosacima

Pored toga biće vam potrebna poduža burgija za drvo kojom ćete bušiti rupe u polici sa nevidljivim nosačima. Za ovaj posao biće Vam potreban i graničnik za burgiju kako bi ste pravilno odredili dubinu rupe.

Polica sa nevidljivim nosacima

I dolazite do najdelikatnijeg dela posla, bušenje rupa. Najvažnije o čemu treba da vodite računa je da bušite tačno pod pravim uglom. Ovo će se pokazati veoma važno kod montiranja police sa nevidljivim nosačima.

Polica sa nevidljivim nosacima

Na prvi pogled to se može učiniti jako komplikovano obzirom da se ima samo 2mm za grešku kod bušenja iverice, ali nije baš tako. Posle nekoliko okreta burgije i kada burgija uđe nekoliko cm u materijal ona dalje bukvalno sama vodi. Ako u startu burgiju držite potpuno normalno na policu sa nevidljivim nosačima, budite sigurni da ćete izbušiti rupe bez problema. Predlog je da ovo probate na komadu iverice koji Vam ne treba. Kada se uverite da Vam ovo ide od ruke pređite na police sa nevidljivim nosačima.

  Polica sa nevidljivim nosacima

Sledeće što treba da uradite je da postavite kirnere u rupe koje ste izbušili.

 

  Polica sa nevidljivim nosacima

Uz pomoć kirnera ćete lako odrediti mesta na zidu gde ćete bušiti rupe

 

  Polica sa nevidljivim nosacima

Prislonite policu sa kirnerima na zid i blago pokucajte po polici. Ukoliko koristite običan čekić, kao mi,  onda je naglasak na „blago“ jer u protivnom možete da oštetite kant traku na ivici police..

 
  Polica sa nevidljivim nosacima

Pošto ste izbušili rupe na mestima koja su obeležili kirneri pristupate montaži nosača. Savet pri bušenju rupa u zidu je da rupe budu malo dublje nego što je dužina tipla na nosaču i da se trudite da rupe budu normalne da zid. Ovo će biti važno kod montaže police sa nevidljivim nosačima.

 
  Polica sa nevidljivim nosacima

Kada postavite nosače na svoje mesto okretanjem nosača u smeru kazaljke na satu fiksirate ga u zidu. Za ovakvu vrstu nosača važno je napomenuti da mogu da se montiraju u beton i punu ciglu. Šuplji blokovi nisu pogodni za postavljanje ovakvih nosača za police.

 
  Polica sa nevidljivim nosacima

I na kraju je potrebno da nabijete policu na, ranije postavljene nosače. Sada do izražaja dolazi da li ste rupe bušili pod 90 stepeni. Ako jeste imaćete mala odstupanja koja ćete moći korigovati tako što ćete nosače malo iskriviti kako bi svi ušli u rupe na polici. Ovo će da pruža mali otpor pri postavljanju police ali će je  kasnije čvrsto držati na svom mestu. Da bi se taj otpor smanjio pri montaži, nevidljive nosači se mogu premazati sapunom kako bi lakše klizili. Sapun će se naknadno osušiti i svlačenje police sa nevidljivih nosača će biti onemogućeno. I broj nosača treba pažljivo odabrati zavisno od veličine police i tereta koji će ona da nosi. Ukoliko iz stavite malo, polica će se saviti a ako ih stavite više imaćete problema sa postavljanjem police pošto će verovatno svaki nosač „voditi svoju politiku“ što se tiče odstupanja od pravog ugla u obe dimenzije.

 
  Polica sa nevidljivim nosacima

I još neki savet za kraj. Potrebno je da polica sa nevidljivim nosačima potpuno legne na zid. Ukoliko nije može da dođe ko krivljenja police pod težinom. Još nešto ukoliko planirate nešto teško da postavljate na tu policu korisno je pribeći nekom dizajnu police kao na slici jer one omogućavaju mnogo veću nosivost nego samo jedna ravna površina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download