Opis problema:

Kako lepiti predmete od polipropilena?

Potreban alat:

Lemilica

Potrebno vreme:

15 minuta

Potreban materijal: plastična kesa za zamrzivač

Vaša preporuka :

Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!
kutija za alat Puno predmeta koje koristimo u kući napravljeno je od polipropilena i polietilena. Zajednička osobina im je da ih je praktično nemoguće zalepiti. Skoro ni jedan lepak se ne hvata na njih, a opet, sa druge strane često se desi da nam se neki predmet napravljen od polipropilena polomi i potrebno ga je zalepiti. Kako to da uradite pogledajte u nastavku.
polipropilen

Prvo proverite da li je predmet od polipropilena ili neke druge vrste plastike. Ako na sebi ima znak kao na slici najverovatnije se radi o polipropilenu.

epoxy

Na slici je prikazana polomljena kutija od propilena. Pukotina je u blizini šarke i u slučaju da se ne zalepi dobro, neće se više moći upotrebljavati za nošenje alata.

Probali smo prvo da polomljenu kutiju od polipropilena zalepimo epoxy dvokomponentnim lepkom. Lepak je dobro držao sve dok se nije osušio. Nakon sušenja sam je otpao.

silikon

Probali smo i sa silikonom namenjenim za dihtovanje PVC stolarije, ali desilo se isto što i sa epoxy - po sušenju silikon se rukom lako odvajao od površine za koju je trebao da se zalepi.

lemilica
Posle ovih neuspelih pokušaja probali smo da polomljenoi mesto zavarimo lemilicom.

 

polipropilen
Prvo smo skinuli polomljeni poklopac sa kutije za alat, a nakon toga...

 

  pp lepljenje

lemilicom zavarili pukotinu. To smo uradili na sledeći način: vrhom lemilice topili smo plastiku oko 2mm u širinu sa jedne i druge strane pukotine, a onda je vrhom lemilice vraćali u pukotinu i na kraju zaravnali odozgo. U dubinu smo išli do polovine debljine materjala koji smo varili (oko 1mm).

 

  pp
Efekat koji je postignut vidi se na slici. S obzirom da je pukotina sa jedne strane bila dobro zalepljena isti postupak smo primenili i sa druge strane.

 

 

  polipropilen Na mestima na kojima fale manji delovi, nedostatak materjala možete nadoknaditi topljenjem kese za zamrzivač.  
  poklopac pp

Završen proces lepljenja - varenja polipropilenskog poklopca.

 
  kutija za alat pp Poklopac je vraćen na kutiju, a snaga vara dovoljna je da podnese teret koji će se prenositi u kutiji za alat bez obzira na to što jedan deo poklopca fali. Polipropilen ima veliku žilavost pa je na ovaj način moguće lepiti ga i na mestima na kojima se prilikom upotrebe često savija jer i var zadržava elastičnost.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download