Opis problema:

Prašina u računaru

Potreban alat:

Šrafciger, usisivač

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

Prašina u računaru

Verovatno se pitate otkud tolika prašina u računaru kada Vam je stan savršeno čist. E pa ventilatori u računaru su vredno radili i sakupljali svu prašinu iz vazduha i u dužem vremenskom periodu skupili toliko da Vam okrenu želudac. Ali, tako je to kod ventilatora, moraju nešto da okreću.

Prašina u računaru

Pa da krenemo. Kod rastavljanja uređaja obično svaka priča počinje sa „odvrnite šrafove koji drže...“, pa tako i ovde. Odvrnite šrafove koji drže poklopac računara.

Prašina u računaru

Zatim povucite poklopac unazak, kao na slici, da se oslobode kukice koje drže poklopac

Prašina u računaru

Posle ovoga samo skinite poklopac sa kućišta računara

Prašina u računaru

Ventilator koji je ubedljivo najviše prašine skupio je, nesumljivo onaj na hladnjaku procesora. On je za ploču pričvršćen sa nekoliko klinova koji se osobađaju povlačenjem na gore.

  Prašina u računaru

Tek kada skinete ovaj hladnjak i malo bolje pogledate, možete da vidite razmere prljavštine koja se tu nakupila

 

  Prašina u računaru

Obično aluminijumski hladnjak je sa ventilatorom povezan samo plastičnim žabicama koje traba razmaknuti i hladnjam lako izlazi.

 

  Prašina u računaru

Ako se sada pitate kako očistiti tu prašinu iz računara. Odvogor je, kao i svaku drugu...usisivačem. Ovde bi mogli zastati i zapitati se kako ta prašina smeta računaru. Pa, pre svega prašina nakupljena na hladnjak se ponaša kao izolator. Kada imate termički izolator na hladnjaku ne treba Vam mnogo razmišljanja pa da dođete do zaključka da time hladnjak gubi svojstva za koja je napravljen, da hladi procesor. Vremenom se procesor pregreje i... nema ga više.

 
  Prašina u računaru

U kućištu računara takođe postoji velika količina prašine koju takođe treba usisati

 
  Prašina u računaru

Ovde samo jedna napomena. Kada usisavate prašinu sa štampanih ploča podesite usisivač da radi sa smanjenom snagom jer često grubo čišćenje prašine rezultira time da se računar ne uključi zbog pomerenih komponenti i loših kontakata. Naročito to važi za grafičke ili zvučne kartice i slično. Ukoliko Vam se to desi, izvadite kartice, očistite kontakte i ponovo ih vratite.

 
  Prašina u računaru

Noviji hard diskovi se značajno greju pa se i na njih ugrađuju hladnjaci sa ventilatorima. I njih treba skinuti jer...

 
  Prašina u računaru

...i tu ima brdo prašine koja sprečava pravilno hlađenje. Na kraju sve vratite na svoje mesto i to je to. Inače ove količine prašine u računaru nisu samo štetne za računar. Često su izvor alergija i raznih bakterija, tako da šteti ljudima i svakako periodično treba čistiti kućište računara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download