Opis problema:

Privezak od gipsa

Potreban alat:

bušilica, pljosnata četka

Potrebno vreme:

Nekoliko dana

Potreban materijal: Čep od dezodoransa, wd 40, gips, šmirgl papir, akrilna podloga i boja

Vaša preporuka :

Privezak od gipsa

Za izradu priveska od gipsa biće Vam potreban neki šablon ili kalup. To može biti bilo koji predmet koji će definisati oblik i veličinu priveska. U našem slučaju je korišćen zatvarač boce dezodoransa.

Privezak od gipsa

Zatim kalup treba pripremiti. Unutrašnje površine treba premazati nekim lubrikantom kako se gips ne bi zalepio za ivice kalupa. Mi smo koristili WD sprej ali može da posluži i obično jestivo ulje, brašno, puder i sl.

Privezak od gipsa

Nakon toga pripremite smesu gipsa i vode takve gustine da se može ulevati u kalup. Kada se radi sa gipsom uvek se on sipa u vodu a ne obrnuto.

Privezak od gipsa

Zatim naspite tečni gips u kalupe. U ovoj fazi gledajte da sipate toliko gipsa da privezak bude malo deblji nego što će biti debljina gotovog priveska. Kada ste to uradili lupkajte kalup o neku tvrdu površinu ili još bolje da ga stavite na neku vibrirajuću površinu, kako bi što više balončića izašlo iz gipsa. Zarobljenji vazduh u gipsu, posle stvrdnjavanja, će ostaviti niz malih rupica u medaljonu.

Privezak od gipsa

Posle desetak minuta, zavisno od temperature i vlage, može se izvaditi privezak iz kalupa. Još uvek je vlažan i lako se lomi. Pažljivo ga ostavite na toplo mesto da se završi proces sušenja.

  Privezak od gipsa

Posle sušenja potrebno je izbrusiti ravnu površinu medaljona i ujedno ga šmirglanjem dovesti na željenu debljinu.

 

  Privezak od gipsa

Posle šmirglanja dobijate lepu ravnu i glatku površinu medaljona.

 

  Privezak od gipsa

Sledeće što treba da uradite je da probušite rupu u medaljonu kroz koju ćete provući kožnu traku ili lančić. Rupu izbušite burgijom prečnika 4mm.

 
  Privezak od gipsa

Ovo se može uraditi i u fazi izlevanja priveska tako što bi se postavila čačkalica na mesto gde treba da bude rupa. Nakon stvrdnjavanja čačkalica se izvadi i na njenom mestu ostaje rupa.

 
  Privezak od gipsa

Na kraju treba ispolirati sve površine gipsanog priveska sa finom, vodenom šmirglom granulacije 1000 – 2000.

 
  Privezak od gipsa

Poliranjem se odstranjuju sve sitne nepravilnosti na površini priveska od gipsa. Ukoliko se privezak samo farba ovaj korak je obavezan ukoliko se privezak ukrašava nekom od tehnika koja će prekriti površinu priveska onda nije obavezno polirati površinu.

 
  Privezak od gipsa

Kako je gips porozan materijal koji upija, potrebno je na privezak naneti akrilnu podlogu. Preko nje može da se farba bez bojazni da će gips da upije svu farbu. Ovako tretirana površina gipsanog priveska će biti dobra podloga za bilo koje ukrašavanje.

 
  Privezak od gipsa

Na kraju ostaje da se privezak ofarba. Ukoliko želite da se privezak ravnomerno oboji koristite parče sunđera kojim ćete natapkati boju na površinu priveska. A možete koristiti i pljosnatu četkicu kako bi na površini napravili brazde.

 
  Privezak od gipsa

Boju nanesiti u 2-3 sloja uvek povlačeći četkicu u istom pravcu. Posle svakog sloja brazde postaju sve uočljivije. Naravno, akrilnim bojama mogu da se nacrtaju određeni motivi ili ispišu neki tekstovi na privesku od gipsa. Takođe, može se privezak ukrasiti i tehnikom dekupaž.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download