Opis problema:

Razmnožavanje kakutsa putem izdanaka

Potreban alat:

Rukavice

Potrebno vreme:

15-20 minuta

Potreban materijal: saksija, zemlja za kaktuse

Vaša preporuka :

Razmnožavanje kaktusa putem izdanaka

Neki kaktusi prirodno proizvode mnogo izdanaka koji izgledaju kao i matične biljke. Takve kaktuse je jednosatavno razmnožiti putem izdanaka. Najčešće sami izdanci već imaju formirane korene. U tom slučaju ne postoji opasnost od razmnožavanja ni za matičnu biljku kaktus niti za izdanak. Zbog toga je ovo sigurniji način od razmnožavanja kaktusa putem reznica, a mnogo brži od razmnožavanja putem semena.

Razmnožavanje kaktusa putem izdanaka

Pre početka rada važno pravilo je da se zaštitite od bodlji koje, gotovo, svaki kaktus poseduje. Dobro je imati neke rukavice ali može poslužiti i novinski papir, krpa ili nešto slično. Inače, najbolje vreme za razmnožavanje kaktusa je proleće ali može da se radi sve do kraja 8. meseca. Nakon toga se ne preporučuje zbog toga što nove biljke ne uspevaju da razviju koren pre zimskog sna.

Razmnožavanje kaktusa putem izdanaka

Izdanke odvojite od matične biljke tako da ne oštetite koren izdanka. Ukoliko izdanak nema koren pre njegovog odvajanja od matičnog kaktusa biljku zaliti bar dva puta kako bi se izdanci napunili vodom. Zakretanjem odvojiti izdanak od matičnog kaktusa i ostaviti ga na toplo mesto zaklonjeno od sunca 2-5 dana da se zasuši mesto odvajanja. Ne brinite da će izdanku faliti hrane ili vode jer to su biljke koje prirodno žive u veoma sušnim područjima i prilagođene su tim uslovima. Ukoliko bi ih odmah zasadili imali bi više štete nego koristi. Matičnu biljku staviti na sunce kako bi oštećeno mesto što pre zacelilo. Nakon tog vremena izdanke uroniti u pesak kako bi pustili koren.

Razmnožavanje kaktusa putem izdanaka

Novi izdanci sa korenom se sade u supstrat za kaktuse koji se koristi i za odrasle biljke prilikom presađivanja kaktusa. Usađeni izdanak se ne zaleva na klasičan način. Dovoljno je da sipate malo vode u tanjirić ispod saksije i voda će polagano da natapa supstrat. Izdanak kaktusa se narednih jednu do dve nedelje drži u senci, eventualno na kratko mogu se izneti na sunce ujutro ili kasno popodne. Nakon isteka te dve nedelje možete izdanke pridružiti ostalim kaktusima i isto ih tretirati kao i odrasle kaktuse.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download