Opis problema:

Razmnožavanje kaktusa putem reznica

Potreban alat:

Skalpel, papirna traka ili rukavice

Potrebno vreme:

15-20 minuta

Potreban materijal: ugljena prašina

Vaša preporuka :

Razmnožavanje kaktusa putem reznica

Vegetativno razmnožavanje kaktusa putem izdanaka i reznica se primenjuje kod vrsta koje imaju veliki broj izdanaka ili u slučaju kada se želi da potomstvo nasledi neka specifična svojstva koja je nemoguće postići generativnim razmnožavanjem. Razmnožavanjem kaktusa putem reznica se u relativno kratkom roku mogu dobiti veći broj novih kaktusa. Reznice se uzimaju uvek od zdravog kaktusa. Razmnožavanje kaktusa putem reznica obavlja se u proleće, ako se razmnožavanje obavlja u stanu onda se ono izvodi krajem februara.

Razmnožavanje kaktusa putem reznica

Za rezanje je najbolje koristiti skalpel koji je prethodno sterilisan potapanjem u kipuću vodu. Makaze se ne preporučuju zboj nagnječenja kaktusa, a time i većeg oštećenja provodnih snopova.

Razmnožavanje kaktusa putem reznica

Pre nego što počnete da radite morate da se zaštitite od oštrih iglica kojima je naoružan svaki kaktus. Sasvim dobru zaštitu će vam pružiti kožne rukavice, ali u nedostatku istih možete da se poslužite jednim trikom. Savite list papira tako da dobijete traku kao na slici.

Razmnožavanje kaktusa putem reznica

A zatim obuhvatite kaktus papirnom trakom, kao na slici. Ovo će Vam omogućiti da kaktus čvrsto držite dok radite a da se ne ubodete. Kada radite sa kaktusima ovo je veoma važno jer ukoliko Vam se zalomi iglica u koži može proći i nekoliko nedelja pre nego što je organizam uspe da izbaci.

Razmnožavanje kaktusa putem reznica

Kada se dobro obuhvatili reznicu odsecite je od ostatka kaktusa. Rez mora biti čist, bez mnogo „reckanja“ kako bi što pre zacelio i sprečilo širenje zaraze. Pri izradi reznica treba voditi računa da odsečeni deo bude dovoljno snažan i veliki kako bi preživeo vreme potrebno za razvoj sopstvenog korena. Reznica bi trebala da bude dužine oko 10 cm, u svakom slučaju ne manja od 6cm.

  Razmnožavanje kaktusa putem reznica

Rana koja je nastala sečenjem kaktusa mora da se zaleči pre nego što se reznica kaktusa zasadi. Kaktus na mestu ovakvog reza je osetljiv na različite bolesti i obavezno mora da se tretira nekim sredstvom za dezinfekciju biljnih rana kako ne bi došlo do truljenja reznice.

 

  Razmnožavanje kaktusa putem reznica

U nedostatku takvih sredstava vrlo dobro će poslužiti u tu svrhu i ugljena prašina ili aktivni ugalj. On će obezbediti dovoljnu sterilnost rane u periodu zaceljivanja rane i izbijanja korena. Ugljena prašina se brzo zalepi za presečeni deo i nema potrebe za utrljavanjem.

 

  Razmnožavanje kaktusa putem reznica

Na isti način se tretira i mesto reza na ostatku kaktusa. Ako se to ne uradi rizikuje se da se matična biljka zarazi i osuši.

 
  Razmnožavanje kaktusa putem reznica

Kada ste sve to završili reznicu ostavite nekoliko dana, najviše nedelju, da se rana prosuši. U tom periodu reznica ne treba da bude u horizontalnom položaju niti izložena direktnom suncu. Treba da bude na toplom mestu.

 
  Razmnožavanje kaktusa putem reznica

Nakon nekoliko dana reznica je spremna za sađenje. Reznica kaktusa se sadi u peskovitu zemlju za kaktuse i ne zaliva se narednih desetak dana. Nakon 20-30 dana reznice su se ožilile, što ćete ustanoviti po njihovom izgledu. U ovom periodu zasađene reznice treba držati na toplom i svetlom mestu ali ne smeju biti izložene direktnom suncu. Zaleva se toliko da se zemlja ne osuši jer prevelika vlaga usloviće truljenje reznice. Ne treba zaboraviti da je prirodno stanište kaktusa pustinja u kojoj nema mnogo vode. I to je to. Razmnožavajući kaktuse putem reznica u relativno kratkom roku ćete značajno uvećati kolekciju kaktusa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download