Opis problema:

Saksija od šperploče

Potreban alat:

Kružna testera, šilo, bušilica, kruna burgija, šmirgl papir, stolarske stege, ručno rednde, uglomer

Potrebno vreme:

1 dan

Potreban materijal: Šperploča, lepak za drvo, epoksi lepak, tikovo ulje
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Saksija od šeprploče

Osnovni materijal šperploča. Za ovaj projekat nije toliko važno od kog je drveta napravljena ili koje je debljine. U ovom slučaju je korišćena bukova šperploča debljine 18mm.

Saksija od šeprploče

Uz pomoć kružne testere i dodatka za ručnu kružnu testeru isecite komade šperploče pravougaonog oblika dimenzija 9x9 cm. Napravite 4 takva komada.

Saksija od šeprploče

Ukoliko, koristite tanju šperploču biće Vam potrebno više komada. Ideja je da se na kraju dobije saksija u obliku kocke sa istim stranicama.

Saksija od šeprploče

Na tri ploče povucite dijagonale iz svakog ćoška. Šilom obeležite centar, u preseku dijagonala

Saksija od šeprploče

Na označenim mestima izbušite pilot rupu.

  Saksija od šeprploče

Da biste izbušili veću rupu na sredini sva tri segmenta koristite kruna burgiju prečnika 60mm. Pilot rupa će poslužiti kao vođica kako bi rupa bila izbušena tačno na sredini.

 

  Saksija od šeprploče

Kod bušenja ovim alatom bitno je da ne preterujete sa brojem obrtaja bušilice. Kod suviše velikog broja obrtaja testera se suviše greje i opada brzina bušenja. Takođe, nemojte samo bušiti sa jedne strane ploče. Kada dođete negde do polovine debljine, okrenite ploču i dovršite bušenje sa suprotne strane. Ako bušite samo sa jedne strane na suprotnoj strani će doći do čupanja materijala. Ovako sa obe strane imate čist rez.

 

  Saksija od šeprploče

Šmirgl papirom obradite površinu unutar rupe. U ovom trenutku je ovo moguće uraditi na efikasan način.

 
  Saksija od šeprploče

Takođe ošmirglajte i površine pločica. U ovom trenutku nemojte mnogo gubiti vremena na ovo šmirglanje. Potrebno je samo pripremiti površinu za lepljenje tako da je ovo samo u cilju odstranjivanja prljavštine ili vlakana koja su podignuta.

 
  Saksija od šeprploče

Sada smo došli do lepljenja, odnosno sastavljanja saksije. Pločica na kojoj niste izbušili rupu će biti dno saksije. Na nju lepite jednu na drugu ostale ploče sa rupama. Pri tome vodite računa da se pločice poravnavaju po unutrašnjim površinama.

 
  Saksija od šeprploče

Taj sendvič dobro stegnite sa svim stolarskim stegama koje imate u radionici i ostavite narednih 24 sata da lepak potpuno očvrsne.

 
  Saksija od šeprploče

Sada ide teži deo. Primetićete da, koliko god se trudili, za vreme lepljenja ploče se nikako ne uklapaju. To je u redu jer je jako teško iseći komade idealnih dimenzija.

 
  Saksija od šeprploče

Uz pomoć ručnog renda poravnajte površine saksije. Ukoliko imate tračnu brusilicu ovaj posao ćete završiti za minut.

 
  Saksija od šeprploče

Prilikom obrade stranica stalno kontrolišite uglove. Oni na kraju moraju biti pod pravim uglom. Najbolje je obraditi jednu stranicu i nju koristiti kao reper za sledeću, pa tako dalje.

 
  Saksija od šeprploče

Ukoliko ste koristili ručno rende posle mnoooogo rendisanja dobili ste pravu kocku.

 
  Saksija od šeprploče

Posle korišćenja ručnog renda obično nema potrebe za bilo kakvom obradom. Površina drveta bude idealno glatka. Ipak, šperploča nije baš kao prirodno drvo i ne dobija se ta glatkoća te je potrebno dodatno izbrusiti stranice i pripremiti ih za završnu obradu.

 
  Saksija od šeprploče

Saksija je već dobila svoj oblik i možete je ostaviti ovakvu. U našem slučaju smo hteli da napravimo i malo postolje. U dasci debljine 1cm izbušili smo rupu prečnika 3cm.

 
  Saksija od šeprploče

Kroz isti centar, uz pomoć testera burgije, izbušite rupu šireg prečnika

 
  Saksija od šeprploče

Na taj način ste dobili drveni prsten. Šmirgl papirom obradite ivice i površine.

 
  Saksija od šeprploče

Koristeći lepak za drvo zalepite prsten na pod saksije.

 
  Saksija od šeprploče

Saksija bez rupe koju svi izmišljaju i nije saksija. Zato, unutar prstena izbušite rupu prečnika 10mm.

 
  Saksija od šeprploče

Rupu, privremeno, zatvorite koristeći izolir traku.

 
  Saksija od šeprploče

Najveći neprijatelj drvene saksije je, naravno, vlaga. Unutrašnjost saksije se mora zaštititi od vlage iz zemlje. Na tržištu postoje razna sredstva namenjena za ovu svrhu. Mi smo koristili obični dvokomponentni lepak. Pomešajte dve komponente i nanesite lepak preko cele unutrašnje površine

 
  Saksija od šeprploče

Rupu u dnu saksije u potpunosti napunite lepkom

 
  Saksija od šeprploče

Kada je lepak u potpunosti očvrsnuo sa burgijom 6mm izbušite rupu na mestu stare rupe. Na ovaj način ste dobili da je i rupa, kao i saksija, u potpunosti obložena vodootpornim slojem lepka.

 
  Saksija od šeprploče

Na kraju ide finiš. Potrebno, takođe, i sa spoljne strane saksiju zaštititi od vode, a istovremeno naglasiti linije po kojima je šperploča poznata. Mi smo koristili tikovo ulje ali sasvim bi dobar bio i firnajz.

 
  Saksija od šeprploče

I na kraju samo ostaje da usadite biljku. Ukoliko je Vaš izbor kaktus pročitajte uputstvo za presađivanje kaktusa.

 
  Saksija od šeprploče

I to je to. Uživajte istovremeno u podjednako lepom cveću i saksiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download