Opis problema:

Sanduk za stvari

Potreban alat:

Bušilica, burgije, šrafilica, šrafciger, čekić, kirneri, metar

Potrebno vreme:

 

Potreban materijal: univer, drveni tiplovi, šarke, amortizer, nožice, šrafovi

Vaša preporuka :

sanduk_za_stvari

Čemu služi sanduk za stvari i zašto nam je potreban ako imamo komodu sa vratancima ili fiokama? Pogledajte situaciju na slici. Iza garniture ostaje dosta neiskorišćenog prostora, a u slučaju da produžimo komodu i iza garniture nećemo biti u mogućnosti da je otvaramo. Iz tog razloga i za takve prostore umesto komode pravimo sanduk koji se otvara sa gornje strane. S obzirom na to da smo u ovom slučaju ograničeni prostorom kojim raspolažemo za smeštaj sanduka za stvari odlučili smo se da njegova visina i dubina bude jednaka visini i dubini komode kako bi se bolje uklopio u enterijer.
Materijal od koga je izrađen je univer, sve vidne površine napravljene su od belog univera visokog sjaja, a ono što se ne vidi (leđa, dno) od belog univera za korpuse. Kod izrade sanduka za stvari karakteristično je da se i leđa moraju praviti od univera a ne od lesonita jer se šarke koje omogućuju otvaranje poklopca pričvršćuju baš na leđa sanduka. S druge strane na ovaj način se postiže i ukrućenje korpusa s obzirom na to da je gornja strana (poklopac) pokretna i nije čvrsto pričvršćena ni za jednu stranu sanduka.

sanduk_za_stvari
Prvo je potrebno na donjoj ploči izbušiti rupe sa strane (na kant) jer ćemo donju ploču sa bočnim stranicama spajati drvenim tiplovima kako bi spoj bio nevidljiv. Bušimo po dve rupe sa svake strane.
kirneri

U rupe postavljamo kirnere kako bi na bočnim stranama obeležili mesta za rupe.

univer

Prislonimo stranicu na kojoj treba izvršiti obeležavanje...

kirneri_obelezavanje

i lagano čekićem udarimo stranicu kako bi nalegla na kirnere a oni izvršili obeležavanje. Udarci moraju biti veoma lagani kako se ne bi oštetilo lice stranice.

  drveni_tiplovi

Po obeležavanju izbušimo rupe na obeleženim mestima i u njih postavimo drvene tiplove.

 

  drveni_tiplovi
Sada napunimo lepkom rupe koje smo izbušili na kant stranama i spojimo stranice tako što će tiplovi ući u odgovarajuće rupe.

 

 

  nogice_za_namestaj

Kada su spojene sve stranice, osim poklopca, montiramo nožice.

 
  sarke

Na poklopac sanduka pričvrstimo šarke koje će omogućiti da se on otvara.

 
  sarke_za_poklopac Šarke takođe pričvrstimo i na zadnju stranu sanduka. Sada je moguće otvarati i zatvarati sanduk. Za konforniju upotrebu...  
  sanduk_za_stvari_za_dnevnu_sobu
preporučujemo ugradnju amortizera koji će držati poklopac u otvorenom položaju dok vama ostaju slobodne ruke za uzimanje ili ostavljanje stvari.
 
  dnevna_soba
Izgled gotovog sanduka za stvari uklopljenog u ambijent dnevne sobe (izmedju komode i dvoseda).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download