Opis problema:

Uklanjanje starog silikona

Potreban alat:

Skalpel ili oštar kuhinjski nož

Potrebno vreme:

 

Potreban materijal: WD-40
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

silikon uklanjanje

Silikon se često koristi u kupatilu radi zaptivanja, najčešće otvora oko kade i lavaboa. Međutim, na mestima na kojima se vlaga dugo zadržava, na silikonu se pojavljuje buđ. Ovaj proces stvaranja buđi potpomažu i toplota, slabo provetravanje i slaba osvetljenost odnosno nedostatak sunčeve svetlosti. Buđ se pojavljuje u vidu braon fleka. Kada se buđ pojavi na jednom mestu veoma brzo se širi. Ove fleke najčešće nije moguće ukloniti, te silikon vremena sve više poprima braon boju.

silikon za kadu
S obzirom na to da je prisustvo buđi u prostorijama u kojima se boravi samo po sebi štetno za zdravlje, a da silikon na kojem se pojavila buđ estetski izgleda veoma loše, potrebno je ukloniti stari silikon i staviti novi.
Ko je jednom probao da ukloni stari silikon imao je priliku da se uveri da to nije nimalo lak posao. Probali smo da pronađemo sredstvo koje bi ovaj mukotrpan posao olakšalo. Čuli smo iz tuđih iskustava da sirće ne pomaže baš mnogo pa smo mi probali nešto drugo : wd-40 sprej.(Pre nanošenja proverite da li će sprej naneti štetu površinama na koje se nanosi!!!)
wd 40

Najpre naprskate sprej celom dužinom silikona i sačekate 15 do 20 minuta da deluje.

silikon uklanjanje

Nakon toga nožem odvojite silikon sa jedne...

uklanjanje silikona

i sa druge strane. Ovo morate uraditi celom dužinom silikonske trake koju želite da uklonite.
Pri ovome vodite računa da sečivom ne oštetite podlogu na kojoj se nalazi silikon, u ovom slučaju plastičnu kadu.

  skidanje silikona

Nakon toga uklonite staru silikonsku traku i naravno dobro operete i obrišete mesto na kome ćete ponovo stavljati silikon.

WD-40 nije čudotvorno sredstvo kojim se silikon lako uklanja već je značajna pomoć u odnosu na ukljanjanje isključivo nožem. Kada smo probali da silikon uklonimo nožem on se cepao na male parčiće i sa uklanjenjem se veoma sporo napredovalo dok je po nanošenju WD-40 nož lepo odvajao veće komade starog silikona od pločica i plastične kade. Rad nije bio lak ali je bio podnošljiv u odnosu na pokušaje bez WD 40. Pored ovog uradi sam sredstva postoje i hemijska sredstva za uklanjanje silikona koja se mogu naći u ponekim farbarama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download