Opis problema:

Vlaga oko prozora

Potreban alat:

Skalpel, pištolj za silikon

Potrebno vreme:

60 minuta

Potreban materijal: sredstvo za zaptivanje pukotina u betonu i na pvc stolariji
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

vlaga oko prozora

Jedna od situacija koju niko ne želi da vidi u svom domu je prokišnjavanje. Vlažan deo ispod prozora posle svake kiše takođe spada u neprijatna iznenadjenja.

Pored estetike, u slučaju kada se curenje ponavlja, dolazi i do stavranja buđi na zidovima. Ako se voda koja se nalazi u zidu zaledi, ona slabi strukturu betona i prouzrokuje još veću vodopropustljivost.

S druge strane rešenje ovakvog problema ne zahteva specijalni alat niti veliko stručno znanje već je potrebno samo malo upornosti i pedantan rad i vaši zidovi će biti uvek suvi i lepi.

sims
Ako detaljno pogledate spoljnu stranu prozora, spojeve između lima i stolarije odnosno zida, videćete pukotine koje mogu biti zaista male (malo deblje od dlake) ali će i kao takve omogućavati prodor vode u strukturu zida.
prozor

Pukotine oko samog lima koji se nalazi na simsu ne moraju nužno da dovedu do prolaska vode u unutrašnjost stana u koliko je sve urađeno kako treba pre postavljanja limenih simsova. Kako bi smo to proverili potrebno je da prvo skalpelom oslobodimo lim koji se za stolariju drži zalepljen najčešće silikonom.

lim

Kada je silikon uklonjen možemo podići lim.

pukotine

Krivc za prodiranje vode kroz zidove se upravo nalazi ispod lima. Na slici se vide brojne pukotine, kao i spoj stolarije i zida koji nije zadihtovan. Treba voditi računa i o tome da li nagib betona odvodi vodu od prozora ili je vraća od ivice zida prema prozoru.

  sims

Pukotine koje smo pronašli napunićemo sredstvom sličnom silikonu koje je predviđeno za nanošenje na beton, plastiku, lim što se uglavnom može naću u farbarama. Pre nanošenje sredstva treba površine dobro očistiti od prašine kako bi sredstvo dobro prionulo za površine koje se zaptivaju.

 

  zaptivanje

Nakon pripreme nanesite zaptivno sredstvo...

 

 

  zaptivanje pukotina i utisnite ga što dublje u pukotine koje želite da zapušite.  
  prozor Kada ste popunili sve pukotine, vratite lim na sims...  
  sims

...i ispunite sve spojeve između lima, zidova i stolarije.

Na ovaj način zadihtovali ste sve postojeće pukotine i voda više na ovom mestu neće moći da prodre u vaš stan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download