Opis problema:

Spajanje iverice šrafovima

Potreban alat:

Bušilica, burgija za iver vijak, šrafilica, obeleživač

Potrebno vreme:

minut po šrafu

Potreban materijal: Iver šraf

Vaša preporuka :

Spajanje iverice šrafovima

Iverica se može spajati i običnim šrafovima za drvo. Ipak, mnogo pouzdaniji spoj se postiže ako koristimo namenski šraf za ivericu, takozvani  iver vijk ili konfirmat vijak. Ovi šrafovi imaju na sebi navoj u obliku spirale sa velikim korakom. Pri uvrtanju sabijaju ivericu oko sebe i stvaraju navoj u iverici. Ovako stvoren navoj omogućava ponovo odvrtanje i zavrtanje šrafa bez gubljenja sile zatezanja, za razliku od običnog šrafa. Ovo je i glavna prednost iver vijka u odnosu na običan šraf za drvo. Proizvodi se u više dimenzija u zavisnosti za koju debljinu iverice se koriste.

Spajanje iverice šrafovima

Za ovakve šrafove je potrebna posebna trostepena burgija koja čiji prečnik odgovara prečniku šrafa. Ova burgija, pri bušenju,  automatski proširuje početak rupe kako bi napravilo mesto za glavu šrafa.

Spajanje iverice šrafovima

Sam proces je vrlo jednostavan. Najpre odredite polovinu debljine iverice. Ovo rastojanje odmerite od ruba iverice kao na slici. Ovo omogućava da se šraf ušrafi tačno po sredini iverice. Potom, nekim oštrim predmetom, na mestima gde želite da postavite šraf, napravite udubljenja. Ovo je praktično uraditi jer će sprečiti klizanje burgije na samom početku bušenja.

Spajanje iverice šrafovima

Nakon toga izbušiti rupu. Ovde je važno da burgija bude potpuno normalna na površinu koja se buši. Ukoliko bušite ukoso, rizikujete da burgija izbije na površinu iverice i onda je posao upropašten.

Spajanje iverice šrafovima

Dakle, napravili ste kanal, probušivši oba komada iverice, kroz koji ćete da ušrafite šraf.

  Spajanje iverice šrafovima

Za ušrafljivanje šrafa će Vam biti potreban inbus ključ ili odgovarajući nastavak za električnu bušilicu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download