Tema:

Kako se uzgaja Špargla (Asparagus)

 

Šparglu ne bi trebalo da berete tokom prve sezone rasta. Ovo će pomoći da se izgradi snažan koren koji je potreban da bi biljka proizvodila debele izdanke. Ako posadite sadnice brže ćete doći do berbe nego ako sadite iz semena.

Pripremite leju u kojoj planirate da gajite šparglu, uzimajući u obzir njen životni vek (i do 20 godina). Najbolje mesto gde možete zasaditi šparglu je po obodu ili na kraju bašte. Na ovaj način nećete imati problema kada budete kultivisali ostatak.

Pre sadnje pospite dovoljno djubriva na leju (sloj debljine oko 5cm) i dobro ga pomešajte sa zemljom vilama. Ako zemlja u kojoj sadite slabo odvodi vodu i sporo se suši dodajte malo peska u nju. Potrebno je da u leju dodate dovoljno organskih materija (trava, kuhinjski otpad...) da bi dostigla visinu od oko 15cm. Leja ne bi trebalo da bude šira od 120cm.

Špargla se sadi na dubini od oko 15cm. Redovi u kojima sadite treba da budu na rastojanju od 40cm. Iskopajte rupe, ubacite seme ili sadnice i dobro ih zalijte. Prekrite sa 3 do 10 cm zemlje u zavisnosti od veličine sadnice. Kako sadnice rastu dodajte zemlju oko biljaka tako da se na kraju, rupe skroz popune. Održavajte zemlju rastresitom posebno oko biljaka. Kultivirajte leju u dubini od oko 3 cm kako bi ste držali korov pod kontrolom.

Šparglu berete na taj način što odsečete izdanke kada dostignu dužinu od oko 20cm. Izdanke secite najviše 3cm ispod površine zemlje. Uvek imajte na umu koren, koji je važan da bi biljka i dalje davala izdanke, pa vodite računa da ga ne oštetite. U periodu veoma toplog vremena (tokom leta) nemojte brati izdanke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
   

Struja Voda Drvo Farbanje Krečenje Malterisanje Betoniranje Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
aa Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Download Linkovi Alat i pribor