Opis problema:

Spojnice za pločaste materjale

Potreban alat:

Bušilica, burgije, šrafciger, čekić

Potrebno vreme:

15 minuta

Potreban materijal: Spojnica
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

plakar

Sve češće se "uradi sam" majstori odlučuju da se samostalno uhvate u koštac i sa većim projektima kao što su na primer plakari ili kuhinje. Svaki veći projekat praktično je podeliti u više manjih zbog lakšeg transporta materijala (kraće ploče). Takođe, lakše je manji element postavili na predviđeno mesto nego veći. Npr: Ako pravite plakar od poda do plafona moraćete da ostavite i prostor za podizanje plakara. U slučaju da napravite plakar "iz jednog komada" iste visine kao što je prostorija, nećete ga moći podići sa poda nakon što ste ga napravili jer je dijagonala plakara duža nego što je visina prostorije. S druge strane ako plakar napravite iz dva ili tri dela koja ćete nakon što ih sastavite podići jedan na drugi, nećete imati ovih problema i moćićete da iskoristite svaki santimetar slobodnog prostora.

univer
Prilikom izrade plakara iz više elemenata pojavljuje se problem uklapanja elemenata. Naime, podovi i zidovi nikad nisu idealno ravni i bez obzira koliko se trudili da sve uklopite kako treba, uvek će negde ostati par milimetara lufta.
spojnica

U cilju korekcije ovih sitnih nepravilnosti, a i iz razloga čvrstoće kompletne konstrukcije plakara potrebno je elemente plakara čvrsto spojiti jedan za drugi. U tu svrhu koriste se metalne spojnice (na slici). U zavisnosti od veličine elemenata koje spajate možete izabrati spojnicu debljine 6 ili 8 milimetara.

spojnica

Spojnice se montiraju na već napravljen plakar, a pre montaže vrata. Najpre izbušite rupu za montažu spojnice (prečnika 6 ili 8 milimetara u zavisnosti od debljine spojnice koje koristite).

spojnica

Nakon toga postavite jedan deo spojnice (maticu) u rupu...

  spojnica

i ukucajte je tako da se glava priljubi uz površinu materjala.

 

  spojnica

Nakon toga postavite drugi deo spojnice (šraf) u izbušenu rupu sa suprotne strane i pritegnite šrafcigerom. Prilikom pritezanja nije potrebno da držite drugu stranu spojnice jer je tako napravljena da se ne okreće prilikom zatezanja što znatno olakšava posao.

 

 

  Prilikom zatezanja spojnice, rukom ili stegom pritiskajte dve ploče jednu prema drugoj kako bi nakon zatezanja zazor koji ostaje između ploča sveli na minimum, odnosno potpuno eliminisali.  
  Nastavite sa postavljanjem spojnica na sva mesta na kojima je to potrebno, odnosno dok god ne povežete sve elemente. U principu, u zavisnosti od dimenzija elementa plakara koje spajate potrebno je postaviti od jedne do 5 spojnica između dva elementa.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download