Opis problema:

Kako ušrafiti šraf u gipsani zid?

Potreban alat:

burgija, bušilica

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal: tipl za gipsani zid, šraf
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

tipl za gipsani zid

Pravljenje pregradnih zidova od gipsanih ploča je izuzetno lako i brzo i zbog toga se sve češće koriste u stambenim i poslovnim objektima. S druge strane ovakva vrsta zidova zahteva poseban pristup kada je su u pitanju naknadni radovi na njima kao što su npr: postavljanje instalacija ili kačenje polica, kuhinjskih i sanitarnih elemenata, slika i slično...

Za svaki od ovih radova potrebno je u gipsani zid ušrafiti šraf o koji će se zakačiti potrebna konstrukcija ili predmet.

Proizvođači gipsanih ploča i tiplova deklarišu maksimalno opterećenje ovakvog načina kačenja za pojedine debljine gipsanih ploča kao i za svaki tip upotrebljenog tipla za gipsane ploče. Svakako ova vrednost varira od upotrebljenih elemenata i načina montaže kao i razdaljine između šrafova pa u koliko želite da okačite nešto teško potrebno je da detaljo proučite proizvođačke specifikacije svakog pojedinačnog elementa, a maksimalna težina koju možete okačiti biće najmanja težina koju može nositi svaki pojedinačni element.

U ovoj foto priči prikazaćemo vam proces postavljanja tipla i šrafa u gipsani zid.

 

busenje gipsanog zida

Za početak je potrebno da na mestu gde planirate da postavite tipl i šraf probušite rupu. Rupu bušite bušilicom na kojoj je isključena vibracija. Prečnik bušilice treba da bude prilagođen prečniku tipla.

tipl za gipsani zid

Nakon što je rupa probušena, pripremite odgovarajući tipl...

tipl za gipsani zid

...pritisnite ga sa strane kako bi ste mogli da ga postavite u izbušenu rupu...

tipl za gipsani zid

... i postavite ga u rupu. Tipl će u rupu ući lagano do pred kraj. Na poslednjem santimetru tipl ima rebra koja će se kako ga utiskujete u rupu urezati u gipsani zid. Ovo je važno zbog toga jer obezbeđuje da se tipl ne okreće oko svoje ose dok šrafite šraf. Na taj način šraf gužva deo tipla koji se nalazi u zidu, a zgužvana plastika onemogućava lako izvlačenje šrafa iz zida prilikom kačenja tereta na šraf.

sraf u gipsani zid Kada je tipl postavljen do kraja u predviđenu rupu, akomulatorskom bušilicom ušrafite šraf koji će na ovaj način čvrsto stajati u gipsanom zidu.
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download