Opis problema:

Radni sto

Potreban alat:

Bušilica, šrafilica, ubodna testera, šrafciger, libela, metar, olovka

Potrebno vreme:

4 sata

Potreban materijal: univer, kant traka, šrafovi, tiplovi, ventilaciona rešetka
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

radna soba

Uredjenje životnog prostora i novi raspored u stanu je nešto čemu se svi raduju dok su ideje još samo u našim mislima, ali kada se sve stavi na papir početna euforija brzo nestane zbog ograničenja kako materjalnih tako i tehničkih. Ono što smo zamislili često nije moguće tehnički izvesti, moramo da odstupamo od dezena, boja materjala koje smo planirali, a u slučaju da ne želimo da pravimo kompromise troškovi su najčešće neplanirano veliki. U ovom projektu izrade pisaćeg stola susreli smo se sa svim tim ograničenjima pa vam ih u daljem tekstu predstavljamo zajedno sa rešenjima.

Početna ideja je bila napraviti prostran pisaći sto na kome može raditi više osoba odjednom. Zahtev je bio da sto nema noge kako bi se ispod njega kasnije mogle smestiti fioke na točkićima koje ne bi imale svoje fiksno mesto već bi se po potrebi pomerale.

Najveće ograničenje sa kojim smo se susreli je širina prostorije od 3m. Pločasti materjali koji imaju nižu cenu (univer) proizvode se u tablama čija je najveća dužina 2,75metara. Drugi izazov bio je kako napraviti stabilan sto velike širine, a ne staviti ni jednu nogu. Pogledajte kako smo sve to rešiuli:

radna soba
Prostor u koji je potrebno ugraditi sto. Dodatni izazov nam je i radijator koji nije dobro zatvoriti sa gornje strane jer se prekida prirodna cirkulacija vazduha tokom grejne sezone što može izazvati magljenje prozora, pojavu buđi, slabiji efekat grejanja...
libela

Prvo je bilo potrebno odrediti visinu stola i na toj visini ucrtati vodoravnu liniju kao reper za sve ostale radove. Za tu svrhu poslužili smo se libelom i dužim komadom univera.

obelezavanje

Kada smo unuiver doveli u vodoravan položaj sklonuili smo libelu i nacrtali liniju.

obelezeno

Obeležen prostor gde će sto dodirivati zid.

  utikaci

Plan nam je bio da duž zidova poričvrstimo uske i dugačke komade univera na koje ćemo kasnije postaviti ploču stola i za koje ćemo je pričvrstiti. Pričvršćivanje komada univera za zid planirali smo da obavimo šrafovima. Dodatna otežavajuća okolnost bia je električna instalacija koja prolazi kroz zidove. Naime vertikalno iznad utičnica najčešće se pružaju električni vodovi koji se nalaze u zidu. U slučaju da pri bušenju ne vodimo računa o tome može doći do udara električne struje, kratkog spoja, oštećenja instalacija i opreme...

 

  busenje
Kada smo odredili mesta gde ćemo bušiti, prvo smo izbušili univer,

 

 

  obelezavanje a zatim ga prislonili uza zid, na donju obeleženu liniju, jer je to donja ivica ploče stola. Kroz već probušene rupe na univeru bušilicom započnemo bušenje zida kako bi obeležili mesta na kojima treba bušiti zid.  
  busenje Sada uklonimo univer i izbušimo potrebne rupe  
  tipl u njih postavimo tiplove  
  tipl postavljen

i čekićem ih ukucamo tako da potpuno udju u rupe.

 
  radni sto

Sada, radi estetike, napravimo konus na rupama u univeru kako bi se glava šrafa smestila u njega, da ne bi štrčala. O upuštanju glave šrafa pisali smo u jednom od prošlih brojeva.

 
  srafciger Zašrafimo šrafove, vodeći računa da univer nosači ostanu u vodoravnom položaju.  
  postavljeni drzaci

Izgled pričvršćenih nosača.

 
  univer Nakon pričvršćivanja zidnih nosača potrebno je dodati i prednji nosač zbog veće nosivosti i stabilnosti stola. Kako nije moguće dobiti 3m dugačke komade univera jer je tabla dužine 2,75 metara, zalepili smo više komada univera na sledeći način:  
  spajanje univera ...dva komada od dva metra i dva komada od 1m spojili smo po šemi. Za spajanje smo koristili lepak i šrafove dužine 30mm.  
  uklapanje Kada je nosač gotov potrebno ga je pričvrstiti za postojeće zidne nosače. To smo uradili usecanjem u prednji nosač (polje obeleženo olovkom)...  
  nosač i u zidni nosač (polje obeleženo olovkom)  
  nosači Nakon izvršenog usecanja moguće je spojiti nosače kao na slici. Ova veza je znatno čvršća nego veza šrafovima, a dodatno je možemo pojačati lepkom za drvo.  
  radni sto Nosači stola su završeni. Sada je potrebno pripremiti radnu površinu stola. U našem slučaju bilo je potrebno urezati otvor za ventilacionu rešetku radijatora. U koliko planirate da na stolu držite telefon, računar i slično poželjno je predvideti otvore za prolazak potrebnih kablova.  
  ventilaciona rešetka Ventilacionu rešetku postavimo na odgovarajuće mesto i olovkom ocrtamo linije po kojima je potrebno iseći ploču.  
  bušenje U dva suprotna ugla izbušimo rupu burgijom većeg prečnika kako bi mogli da pristupimo ubodnom testerom.  
  sečenje ubodnom testerom Kroz izbušene rupe provučemo ubodnu testeru i isečemo otvor po obeleženim linijama.  
  radni sto Ploča i nosači su pripremljeni sada je potrebno još spojiti ih. Pre nego što postavimo ploču na nosače, ispod prednjeg nosača postavimo podupirač jer će sto dobiti potrebnu čvrstinu tek kada se svi elementi pričvrste jedan za drugi. U slučaju da postavite ploču, a da ispod prednjeg nosača niste postavili podupirač koji će ga držati može se desiti da se prednji nosač polomi od težine ploče.  
  sto Kada ste stavili ploču na nosače pričvrstite je odozdo šrafovima dužine 80mm (ploča je debela 36mmm a nosač 50mm) prvo kroz zidne nosače, a nakon toga i kroz prednji nosač. Šrafove šrafite na rastojanju od oko 25 cm.  
  radni sto Kada ste ušrafili sve šrafove možete ukloniti podupirače i sto je gotov. Nosivost ovakvog stola je oko 40kg na sredini prednje stranice u tački koja je najudaljenija od nosača. Nosivost se dodatno može povećati postavljanjem trouglastih metalnih podupirača.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download