Opis problema:

Svećnjak od šperploče

Potreban alat:

Bušilica, šmirgl papir, četkica, stolarske stege, testera, šubler

Potrebno vreme:

Nekoliko sati

Potreban materijal: Šperploča, drveni štap, lepak za drvo, lak za drvo
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Svećnjak od šperploče

Za svećnjak od šperploče potrebno je da isečete nekoliko komada kružnog oblika. To je najlakše uraditi testera-burgijom. Koliko komada? Zavisi od veličine svećnjaka koji želite da napravite. Takođe prečnik kruga je proizvoljan, u našem slučaju to je 60mm. Idealno je ako ste već pravili saksiju od šperploče onda su Vam ovi kružni komadi bili višak i ovde ih možete iskoristiti.

Svećnjak od šperploče

Još Vam je potreban jedan drveni štap koji se koristi za drvene tiplove. Prečnik je proizvoljan. U našem slučaju štap je imao prečnik 8mm.

Svećnjak od šperploče

I možemo početi. Najpre smo burgijom prečnika 8mm proširili rupe u centru, svakog komada, kako bi odgovarale prečniku drvenog štapa.

Svećnjak od šperploče

Zatim šmirglanje ravnih površina. Nema potrebe da ovde trošite previše vremena. Ovo je samo priprema površine za lepljenje.

Svećnjak od šperploče

Sada sve delove treba spojiti. Na celu površinu nanesite tanak sloj lepka za drvo

  Svećnjak od šperploče

A zatim spojite sa drugim segmentom i tako naizmenično do kraja

 

  Svećnjak od šperploče

Nakon toga nanesite lepka duž drvenog štapa...

 

  Svećnjak od šperploče

I provucite štap kroz rupu u sredini. Ovo bi trebalo brzo uraditi pre nego što se segmenti međusobno zalepe. Štap će centrirati sve segmente, odnosno obezbeđuje da svi segmenti stoje tačno jedan iznad drugoga.

 
  Svećnjak od šperploče

Sve to dobro stegnite sa više stolarski stega i ostavite 24 sata da se lepak potpuno osuši.

 
  Svećnjak od šperploče

Posle sušenja lepka naš svećnjak izgleda otprilike ovako. Koliko god se trudili da testera-burgijom lepo isečete krugove rez neće biti čist. Kada složite sve segmente stranice će biti, prilično hrapave. To ćemo ispraviti na sledeći način.

 
  Svećnjak od šperploče

Uz pomoć testere skratite drvenu šipku ali tako da preostane nekih 5-6 cm.

 
  Svećnjak od šperploče

Drvenu šipku stegnite u bušilicu...

 
  Svećnjak od šperploče

Na stolu, uz pomoć dve stolarske stege, pričvrstite komad šmirgl-papira krupnije granulacije. Uključite bušilicu i prislonite segmente šperploče na šmirg papir. Težak posao šmirglanja će biti gotov za minut.

 
  Svećnjak od šperploče

Da bi dobili potpuno glatku površinu šmirglanje završite sa šmirgl papirom fine granulacije.

 
  Svećnjak od šperploče

Kada ste potpuno završili sa šmirglanjem, možete u potpunosti da odstranite drveni štap.

 
  Svećnjak od šperploče

Ostaje Vam da i gornju i donju stranu svećnjaka finalno obradite prvo šmirglom krupnije granulacije (80) a potom sitnom granulacijom (120).

 
  Svećnjak od šperploče

Sledeće što treba da uradite je da pronađete centar kako bi izbušili mesto za sveću. Ovaj postupak smo već objasnili u foto-priči kako odrediti centar kruga i na taj način možete to da odradite. Ovde ćemo Vam pokazati još jedan način. Pogodan je za određivanje centra manjih krugova kao što je centar kruga našeg svećnjaka. Potrebno je u otvor šublera uhvatiti krug, u našem slučaju svećnjak, i na krugu obeležiti tačke gde kraci šublera dodiruju obod kruga. Uradite to na nekoliko mesta duž ivice kruga.

 
  Svećnjak od šperploče

Postavite lenjir tako da spaja dve suprotne tačke na krugu i povucite liniju. Linijama spojite sve suprotne tačke koje ste obeležili. U preseku linija dobićete centar kruga. Šilom obeležite centar. U našem slučaju smo namerno omašili centar kako bi svećnjak izgledao interesantnije.

 
  Svećnjak od šperploče

Burgijom prečnika 35mm izbušite rupu na obeleženom mestu tako da u taj otvor može da stane mala sveća.

 
  Svećnjak od šperploče

Na kraju ide završna obrada. Koristite sredstvo za završni izgled po Vašem izboru. Mi smo se odlučili za lak. Prvo nanosimo impregnator. On služi da se pripremi podloga za lakiranje. Nije obavezan ali je vrlo koristan. Pri lakiranju većih površina vidljiva je ušteda laka jer drvo manje „pije“. Kada se impegnator osuši. Površinu obradite finom šmirglom kako bi odstranili slobodna drvnena vlakna.

 
  Svećnjak od šperploče

Nakon toga nanesite prvi sloj laka i ostavite da se suši narednih 24 sata

 
  Svećnjak od šperploče

Opet površinu obradite finom šmirgom a potom nanesite još jedan sloj laka.

 
  Svećnjak od šperploče

Kada se lak u potpunosti osuši u udubljenje na vrhu stavite malu sveću i to je to.

Važna napomena: Ovaj svećnjak je namenjen samo u dekorativne svrhe. Nemojte da palite sveću jer vatra i drvo nisu baš dobri prijatelji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download