Opis problema:

Bušenje keramičkih pločica i postavljanje tipla

Potreban alat:

Bušilica, olovka

Potrebno vreme:

10 min

Cena rezervnih delova:

Tipl

Često kada želite da postavite nešto na zid u kupatilu ili kuhinji morate probušite rupu u zidnoj pločici i postavite tipl. Ova radnja je slična kao postavljanje tipla u zid sa jednom malom razlikom. Naime, keramička pločica ima jako tvrdu površinsku glazuru. Bušenje sa udarnim čekićem bi verovatno polomilo keramičku pločicu. Osim toga na glatkoj površini je gotovo nemoguće sprečiti da burgija sklizne. Zbog toga je neophodno obezbediti ležište za burgiju pri bušenju. Na tržištu je moguće naći specijalne burgije za probijanje glazure ali ovo možete da uradite i sa alatom kojim već raspolažete. Postoji dva načina kako to uradite bez neplaniranih oštećenja. Po jednom načinu treba da uzmete kirner (zaoštreni metalni vrh) i njime uz pomoć ručnog čekića, vrlo lagano obijete glazuru u tački gde želite da bušite.

Kod drugog načina vam ne treba kirner. Dovoljno je da preko mesta na kome će te da bušite rupu prelepite selotejpa ili izolir trake. U početku ona će sprečavati da burgija sklizne sa odabranog mesta za bušenje.

  Na samolepljivoj traci označite mesta na kojima će te da bušite. Ako ste koristili selotejp onda ste mogli da označite direktno na pločici pošto je selotejp providan.

Pre nego što će te da započnete bušenje pametno je obeležiti dužinu tipla na burgiji komadom izolir trake. Ako, pri bušenju burgija uđe u zid do naznačenog mesta, sigurni ste da rupa nije plitka za odabrani tipl.

Počinjete bušenje bez udarnog čekića. Kada probijete keramičku pločicu uključite čekić i bušite do željene dubine.

Kada izbušite rupe, skinite samolepljivu traku. Ivice rupe su pravilnog oblika.

Montiraćemo profilisani lim

A onda i držač za toalet papir koji nam je poslužio kao primer u ovoj demonstraciji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
   

Struja Voda Drvo Farbanje Krečenje Malterisanje Betoniranje Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
aa Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Download Linkovi Alat i pribor