Opis problema:

Montiranje tipla u zid

Potreban alat:

Bušilica, olovka

Potrebno vreme:

2 min

Cena rezervnih delova:

Tipl

Postavljanje tipla u zid je vrlo jednostavna operacija. Najpre treba obeležiti mesto na kojem želite da imate šraf ili kuku kao u našem slučaju.

Zatim izbušiti rupu odgovarajućeg prečnika i dubine. To zavisi od veličine tiple koja je odabrana u odnosu na veličinu šrafa koji hoćete da fiksirate u zidu. Ako imate zid pravljen od mekog materijala može vam poslužiti i obična kućna bušilica. Ukoliko je zid od tvrđeg materijala kao što je beton ili cigla obavezno je korišćenje vibracione bušilice. Ukoliko kačite nešto jako teško nije loše da rupu malo zakosite na dole, odnosno da bušilicu podignete za nekoliko stepeni i bušite rupu prema dole. Ovako probušena rupa i postavljen tipl ima veću nosivost. Takođe, izbušite rupu malo dublju nego što je dužina tiple.

Zatim postavite tipl. Pre toga nije loše izduvati prašinu koja se nalazi u rupi. Ako se sabije na dnu rupe, skratiće rupu i može da vam napravi problem pri postavljanju tipla.

 

Kada postavite tipl, zavisno od modela, on može da bude potpuno ravan sa zidom ili da ima jedan šeširić koji se naslanja na zid. Njegova uloga je da spreči upadanje tipla u zid ukoliko je rupa suviše duboka. Ukoliko vam to smeta iz estetskih razloga možete da ga odsečete skalpelom. Krilca na bokovima tiple služe da spreče njegovo okretanje u rupi usled ušrafljivanje šrafa.

 

 

Na kraju jednostavno postavite šraf ili kuku kao u našem slučaju

 

 

Uvrnite ga u tiplu.

 

 

Kuku kao u ovom slučaju možete približiti više ili manje zidu uvijajući je u tipl više ili manje u zavisnosti od potrebe i namene. U našem slučaju kuka nosi sliku i odgovara da je što bliže zidu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
   

Struja Voda Drvo Farbanje Krečenje Malterisanje Betoniranje Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
aa Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Download Linkovi Alat i pribor