Opis problema:

Trofazna utičnica

Potreban alat:

Probna lampa

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

Trofazna utičnica

Da bi ste mogli da postavite trofaznu utičnicu neophodno je da mesto na zidu raspolaže sa pet provodnika. Tri nezavisne faze, nula i uzemljenje. Fazni provodnici su obično braon i crne boje. To će te potvrditi ako za trenutak uključite osigurače i probnom lampom dotaknete provodnike. Probna lampa će svetliti na faznim provodnicima i treba da ih bude tri. A potom isključite osigurače. Treba obratiti pažnju da trofaznu utičnicu štite tri osigurača. Tako da je neophodno isključiti sva tri osigurača i probnom lampom proverite da provodnici nisu pod naponom, pre nego što se započne montaža trofazne utičnice. Zaštitni vod ili uzemljenje je obično žuto – zelene boje, a nulti provodnik je plave boje.

Trofazna utičnica

Sada treba povezati provodnike na kontakte trofazne utičnice. Tri gornja kontakta predstavljaju faze i na njih će te stegnuti fazne provodnike (crne i braon boje). Raspored faznih provodnika na ta tri šrafa nije bitan. Na donji levi šraf, kao što pokazuje slika, uvek se povezuje zaštitni vod ili uzemljenje (žuto – zeleni provodnik). Na preostalu stezaljku, dole desno, uvek se vezuje nulti provodnik.

Trofazna utičnica

Preostaje da se sa dva namenska šrafa učvrsti trofazna utičnica u dozni.

Trofazna utičnica

I na kraju postavite plastičnu zaštitnu masku i učvrstite je šrafovima i montirali ste trofaznu utičnicu po principu Uradi Sam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download