Opis problema:

Kako ubodnom testerom iseći kružnu liniju?

Potreban alat:

nož za sečenje stakla

Potrebno vreme:

5 minuta

Potreban materijal: -
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

ubodna testera

Ubodna testera je alat koji dosta "uradi sam" majstora ima u svojoj garaži ili radionici. Dva osnovna razloga za to su univerzalnost primene ovog alata i niska cena. Uvek kada su ovakvi faktori odluke govorimo o amaterski primenljivom ali nedovoljno preciznom alatu. To je slučaj i sa ubodnom testerom. Međutim, korišćenjem jednostavnih pomagala njena preciznost može se znatno povećati. U ovoj foto priči objasnićemo kako se ubodnom testerom može iseći pravilan krug.

 

lesonit

Korišćenjem testere bez pomagala znamo da dobijamo manje ili više krivudav rez bez obzira koliko se trudili da pratimo obeleženu liniju i da po njoj sečemo. Da bi dobili savršeno kružni rez treba uraditi sledeće: pripremite komad lesonita ili univera dužine jednake poluprečniku kruga koji planirate da sečete.

šraf

Za podlogu koju planirate da sečete pričvrstite pripremljeni komad lesonita jednim šrafom, koji šrafite u centru kruga koji sečete. Šraf ne šrafite u samu ivicu lesonita već ga uvučete za polovinu širine stope ubodne testere.

kruzno secenje ubodnom testerom
Kada ste zašrafili šraf proverite da li se lesonit pomera oko njega i da li prati kružnu liniju po kojoj treba da sečete (ivica lesonita treba da bude odmaknuta od linije po kojoj sečete za polovinu širine stope ubodne testere)
kruzno secenje

Kada ste se uverili da će vaše pomagalo voditi testeru u pravom smeru uključite testeru, prislonite je uz pomagalo i polako pomerajte napred testeru zajedno sa pomagalom.

  ubodna testera Da se ne bi desilo da oštetite površinu materjala koja će se kasnije videti, pre sečenja okrenite univer koji sečete naopako (licem prema dole). Ovo zbog toga jer su zubi testere uvek okrenuti prema gore i krzaju samo gornju površinu materjala dok je rez na donjoj površini ravan. Predlažemo da ovo proverite na komadu univera koji vam nije potreban pa tek onda pristupite sečenju.  
  kruzno secenje

Kada ste završili sečenje odstranite odsečeni deo, a materijal koji ste sekli...

 

  lucno secenje ...okrenite "na lice" kako bi ste proverili da li je rez dobar. U našem slučaju rez je savršeno kružnog oblika, a krzanje materjala je bilo minimalno. veliku ulogu u sprečavanju krzanja materjala ima i izbor testere. O tome ćemo pisati u jednoj od sledećih foto priča  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download