Opis problema:

Kako zameniti ventil za veš mašinu

Potreban alat:

Šrafciger, veća klješta za vodovodne instalacije (rocangle)

Potrebno vreme:

30 minuta

Potreban materijal: kučina ili teflon traka, rezervni ventil
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

ventil

S vremena na vreme se desi da se ventil kojim se reguliše dotok vode u veš mašinu pokvari. Na ovom ventilu najčešće se polomi plastični rukohvat, a može se desiti i da ventil usled dugog stajanja u jednom položaju "zariba" odnosno da se više ne može prekrenuti iz položaja u kome je stajao, a da se ne ošteti. U slučaju da i vi imate ovih ili sličnih problema i želite da zamenite ventil u ovoj foto priči prikazali smo nekoliko jednostavnih koraka koji će vam pomoći da to uradite. Pre nego što počnete da radite obavezno zatvorite vodu na glavnom ventilu!

ventil za ves masinu
Ventili za veš mašinu razlikuju se po konstrukciji u zavisnosti od proizvođača, međutim, postupak zamene je sličan. Pronadjite način kako da skinete deo kojim se rukuje ventilom. Taj deo je obično plastičan i pričvršćen je šrafom ili kopčama - žabicama. U primeru prikazanom na slici odvrnuli smo šraf...
crevo za ves masinu

... i skinuli rukohvat. Nakon toga uklonite crevo za dovod vode u veš mašinu. Najčešće se ono može odvrnuti rukom.

rocangle

Neispravan ventil odvrnite većim klještima "papagajkama" ili manjim rocanglama.

kucina

Nakon skidanja ventila, očistite navoje od ostataka kučine i rđe. Za to možete koristiti šrafciger ili šilo.

  ventil montaza

Nakon pripreme navoja vodovodne instalacije, na navoje novog ventila namotajte kučinu ili teflonsku traku, zašrafite ventil i pritegnite pogodnim klještima. Vodite računa da priključak za crevo za veš mašinu, nakon pritezanja ventila, bude u položaju pogodnom za priključivanje creva.

 

  crevo za masinu

Postavite crevo za mašinu. Dovoljno je da ga čvrsto zašrafite rukom. U slučaju da ovde koristite klješta može se desiti da se navoj creva ošteti, naprsne i nakon toga propušta vodu.

Kada ste postavili crevo, otvorite glavni ventil i proverite da li voda negde curi.

 

 

  ventil U koliko je potrebno dotegnite spojeve i ventil je montiran. Ostaje još samo da postavite rukohvat na ventil i možete ga koristiti.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download