Opis problema:

Ventilacija za kupatilo

Potreban alat:

Bušilica, burgije, šrafciger, probna lampa (glinerica)

Potrebno vreme:

30 minuta

Potreban materijal: šrafovi, tiplovi
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

U kupatilu koje nema prozore, pa samim tim ni prirodnu ventilaciju najčešće se sreću ventilacioni otvori sa ventilacionim rešetkama preko njih. S obzirom na to da uglavnom ovi ventilacioni sistemi ne funkcionišu kako bi trebalo, odnosno ne izvlače dovoljno vazduha ili kako majstori kažu nemaju dovoljan cug, sve češće se donosi odluka da se ugradi ventilator koji dodatno forsira ventilaciju.

Ugradnjom ventilatora postiže se bolje odvođenje neprijatnih mirisa kao i vlažnog i toplog vazduha koji može izazvati buđ na zidovima kupatila sa lošom ventilacijom.

osiguraci

Osnovni uslov za ugradnju ventilatora je postojanje izvoda električne instalacije u blizini otvora za ventilaciju. Kako je to u našem slučaju (slika 1) ispunjeno, možemo pristupiti ugradnji ventilatora.

Pre početka rada obavezno isključiti odgovarajući osigurač i obezbediti tablu sa osiguračima na taj način da niko slučajno ne može uključiti osigurač dok su radovi u toku.

ventilator

Izgled jednog od modela ventilatora za kupatilo.

ventilacija

Prvo je potrebno ukloniti prednju masku kako bi se pristupilo montaži. Ono što se uočava na prvi pogled je da ne postoji rupa kroz koju bi se provukli kablovi elektro instalacija radi priključenja na kleme ventilatora. Rupu smo probušili burgijom od 10mm (označeno crvenom strelicom)

obelezavanje

Sledeći korak je pričvrstiti ventilator na ventilacioni otvor. U tom cilju ventilator postaviti na ventilacioni otvor i obeležiti mesta na kojima treba izbušiti rupe za šrafove.

  busenje

Izbušite rupe na obeleženim mestima. PAŽNJA - kod bušenja pločica budite oprezni kako pločica ne bi pukla. Iz tog razloga koristite burgije za pločice, a na bušilici isključite čekić i bušite na niskim obrtajima.

 

  ventilacija
Kada ste probušili rupe i postavili tiplove postavite ventilator na ventilacioni otvor, provucite kablove kroz otvor koji ste za to napravili.

 

 

  srafciger Ventilator pričvrstite šrafovima.  
  elektro_instalacija

Povežite fazni i nulti provodnik na dve kleme ventilatora. U našem slučaju na ventilatoru nije postojao kontakt za provodnik uzemljenja, ali ako postoji obavezno i njega povežite.

 
  poklopac

Vratite poklopac odnosno ukrasnu masku ventilatora i pritisnite je dok se žabice ne uklope.

 
  ventilacija Izgled postavljenog ventilatora za kupatilo.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download