Opis problema:

Veš mašina ne izbacuje vodu

Potreban alat:

Šrafciger i nekoliko ključeva različite veličine

Potrebno vreme:

10-15 minuta

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

Veš mašina ne izbacuje vodu

Prvi mogući razlog je zapušen mehanički filter. U filteru će se naći vlakna tkanine, ostaci sredstva za pranje, sitni predmeti koji su se zatekli u džepovima odeće i slično. Upravo to, ako se nagomila u dovoljnoj meri, može da spreči protok vode iz bubnja do pume i  onemogući izbacivanje vode. Filter treba redovno da se održava,  odnosno čisti. Njega, dakle, treba izvaditi, proveriti u kakvom je stanju, i očistiti ukoliko je ovo uzrok kvara.

Veš mašina ne izbacuje vodu

Ako ste utvrdili da je filter korektan, sledeće treba proveriti da li je odvod zapušen. Zapušeno može biti samo odvodno crevo veš mašine ali i kanalizaciona instalacija. Pored toga treba proveriti da li je odvodno crevo na izlazu iz veš mašine jako savijeno ili priklješteno kao i da li je otvor cevi na većoj visini od one koju proizvođač veš mašine propisuje.

Veš mašina ne izbacuje vodu

Treći mogući krivac je pumpa za izbacivanje vode iz veš mašine. Najlakše je utvrditi da li ona ispravno radi ako stavite veš mašinu u pogon i posmatrate ponašanje pumpe kada dođe na red program za izbacivanje vode. Ukoliko se ona ne pokreće (zakočena),  sporo i teško radi, iz nje se oseća miris paljevine ili je pumpa bučna (inače, rad motora pumpe je veoma tih) pronašli ste krivca. U ovom slučaju potrebna je zamena pumpe veš mašine.

Veš mašina ne izbacuje vodu

Ukoliko ništa od prethodnih provera nije dovelo do uzroka zbog čega veš mašina ne izbacuje vodu, treba posumnjati na ispravnost mehaničkog programatora. Obično zalepljivanje kontakata može da dovede do izostanka komande za uključivanje pumpe. Pre nego što pristupite rastavljanju programatora, pokušatje nekoliko puta energično da okrenete birač programa. U nekim situacijama ovo dovede do razdvajanja kontakata u programatoru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download