Opis problema:

Vrata škripe!

Potrebno:

 

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal: grafitna ili tovatna mast
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

vrata skripe

Škripanje sobnih vrata je svakako jedan od najneprijatnijih zvukova. Pored toga što je neprijatan ne možemo mu ni pobeći jer se uvek najjače čuje kada pokušavamo da se odmorimo ili kada želimo da budemo što tiši kako ne bi probudili ostale ukućane. Zbog toga što je škripanje tako uporno i što samo od sebe neće prestati potrebno ga je što pre rešiti kako bi nas što manje nerviralo. Zvuk škripanja dolazi od šarki koje nose vrata, a koje nisu dobro podmazane.

vrata skidanje Šarke se mogu podmazati samo kada su vrata skinuta. Vrata se mogu skinuti samo kada su potpuno otvorena, jer u suprotnom štok onemogućava skidanje vrata. Vrata se skidaju tako što jednom rukom uhvatimo za gornji kraj, a drugom rukom za kvaku ili negde oko sredine vrata i vrata istovremeno pomeramo levo desni i vučemo na gore sa obe ruke. Ako gledate u šarke primetićete da se gornji i donji deo šarke polako razdvajaju dok se u potpunosti ne razdvoje.
sobna vrata

Na taj način ste skinuli vrata i omogućili prilaz unutrašnjosti šarke koju treba podmazati.

grafitna mast

Najbolje je da šarke podmažete tovatnom ili grafitnom mašću. U koliko je nemate u kući mast možete kupiti u skoro svakoj prodavnici delova za automobile, a cena ovakvih malih pakovanja je izuzetno povoljna.

sarka

Prvo očistite šarku od nataložene prljavštine, metalnih opiljaka, stare masti i svega ostalog što bi moglo da predstavlja prepreku glatkom okretanju šarke.

  sarka

Nanesite tanak sloj masti na šarku.

 

  sarke

Postavite vrata nazad na šarke. Pogledajte sve šarke i u koliko je iz neke izašao višak masti uklonite ga krpom. Vrata pomerite nekoliko puta levo i desno da se mast lepo rasporedi po celoj šarki i škripanje vrata će prestati.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download