Opis problema:

WC monoblok vodokotlić - zamena mehanizma za puštanje vode - zvona

Potreban alat:

veća klješta - papagajke

Potrebno vreme:

 

Potreban materijal: mehanizam za puštanje vode, plovak sa ventilom
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

monoblok

WC monoblok je stvar prestiža u našim kupatilima, zbog toga što kada je kvalitetne izrade izuzetno lepo izgleda u odnosu na wc šolju i plastični vodokotlić koji se odvojeno nabavljaju i montiraju. Pored toga što lepše izgleda ima i dodatnu prednost a to je mogućnost izbora malog i velikog ispiranja. Korišćenjem ove funkcije možemo uštedeti značajne količine vode.
Pored navedenih prednosti ima i mane - zamena mehanizma za puštanje vode nešto je komplikovanija nego zamena zvona kod klasičnih vodokotlića.
U našem slučaju došlo je do kvara mehanizma za ispiranje, a u nastavku ćemo pokazati kako da neispravni mehanizam zamenite novim.

mehanizam za pustanje vode

Odšrafite i uklonite dugme za puštanje vode.

poklopac vodokotlica

Kada ste uklonili dugme, podignite i uklonite poklopac vodokotlića. Poklopac i vodokotlić su keramički pa prilikom rada budite veoma pažljivi kako ih ne bi polomili ili oštetili.

mehanizam za pustanje vode

Nakon uklanjanja poklopca, u centralnom delu vodokotlića vidimo mehanizam za puštanje vode, a sa leve (kod vas može da bude i sa desne) strane ventil sa plovkom koji omogućava automatsko punjenje vodokotlića vodom.

Mehanizam za puštanje vode se demontira tako što levu stranu (gledano sa pozicije sa koje je slikana fotografija) mehanizma povučete ka sebi dok desnu stranu gurnete od sebe (zakrenete ceo mehanizam u smeru suprotnom kazaljki na satu). Dovoljno je zakrenuti mehanizam oko desetak stepeni i osetićete da se "otkačio".

demontaza

Sada možete izvaditi mehanizam iz vodokotlića.

 
Uporedite stari i novi mehanizam. U koliko je mehanizam za pričvršćivanje na odvodnu cev isti vi ste praktično završili posao...samo postavite novi mehanizam u ležište i zakrenite ga u smeru kazaljke na satu...

 

 

  wc monoblok

...međutim najčešće ovo nije slučaj i potrebno je da se zameni i donji - fiksni deo mehanizma koji se montira na vodokotlić (prikazan na fotografiji). Da bi smo zamenili ovaj deo moramo odvojiti vodokotlić od wc šolje.

 

  vodokotlić Prvo zavrnite ventil koji omogućava dovod vode u vodokotlić.  
  crevo

Nakon toga odvojte dovodno crevo...

 
  plovak ...i oslobodite ventil sa plovkom. Ovaj deo nije neophodno ukloniti, ali se preporučuje jer vrlo često nedugo posle završenih radova na zameni mehanizma i ventil sa plovkom počne da pravi probleme. U tom smislu bolje je kada već radite da zamenite oba dela kako bi ste bili sigurni da će sve dobro funkcionisati više godina.  
  ventil Uklonite ventil sa plovkom.  
  sraf

Sada je potrebno odvojiti vodokotlić od wc šolje. Iz tog razloga odvijte matice sa dva šrafa koji drže vodokotlić pričvršćen za wc šolju.

 
  keramicki vodokotlic Uklonite vodokotlić.  
  zamena mehanizma Sa donje strane vodokotlića treba ukloniti navrtku...  
  vodokotlic ...koja će osloboditi donji deo mehanizma za puštanje vode - odvodnu cev.  
  novi mehanizam

Na mesto stare odvodne cevi postavite novu (na koju je moguće pričvrstiti novi mehanizam za puštanje vode...

 
  monoblok i sa donje strane vodokotlića pričvrstite navrtkom. Radi jačeg pritezanja koristite alat koji je priložio proizvođač mehanizma.  
  monoblok Vratite vodokotlić na mesto...  
  monoblok ...i pričvrstite ga šrafovoima.  
  mehanizam za pustanje vode Postavite novi mehanizam za puštanje vode na mesto. (postavite mehanizam na podnožje i zakrenite ga u smeru kazaljke na satu)  
  ventil U koliko ste se odlučili za zamenu dovodnog ventila sa plovkom sada je trenutak da montirate novi.  
  crevo Pričvrstite dovodnu cev.  
  monoblok Zavrtanjem montirajte dugme za puštanje vode...  
  wc monoblok popravka ... i zamena mehanizma za puštanje vode - zvona i ventila sa plovkom je završena. Po potrebi izvršite podešavanje nivoa vode i wc monoblok je spreman za upotrebu.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download