Opis problema:

Zaboravljeno svetlo

Potreban alat:

Šrafciger, skalpel, klešta za stopice, indikator

Potrebno vreme:

30 min

Cena rezervnih delova:

Bazer 200 din.

Za ovu priliku treba da nabavite bazer ili zujalicu ili kako već ko zove. To je električni uređaj koji daje zvučni signal kada se poveže na 12 volti. Ima da se kupi, gotovo, u svim većim prodavnicama auto delova ili ga možete skinuti sa nekog drugog automobila, kao u našem slučaju.

Princip povezivanja je vrlo jednostavan. Zujalica treba da se oglasi kada su svetla upaljena i kada su vrata otvorena. Podrazumeva se situacija da vozač krene da izađe iz kola i da ga zujalica u tom trenutku upozori na zaboravljena svetla. Dakle, minus kraj treba uzeti iz kola svetla u kabini, a plus kraj iz strujnog kola koje napaja farove.

Plus kraj je najlakše uzeti sa prekidača za svetla

 

Uz pomoć šrafcigera oslobodite nekoliko plastičnih „žabica“ i prekidač se vrlo lako vadi iz svog ležišta

 

 

Sledeći zadatak je naći kontakt koji dobija plus samo kada uključite svetla na prekidaču (samo u tom slučaju zujalica treba da se oglasi). To će te uraditi tako što će te indikatorom dotaknuti svaki kontakt i pri tome uključiti i isključiti prekidač. Ukoliko se sijalica na indikatoru upali kada uključite prekidač a ugasi kada ga isključite, to je provodnik koji tražite.

 

 

Za one koji nisu koristili indikator, drugi kraj moraju da spoje na minus kraj, npr upaljač u kolima. Ukoliko bi ste tražili, u nekom slučaju, provodnik sa minus krajem, drugi kraj indikatora bi morao biti priključen na plus kraj.

 

 

Kada ste otkrili provodnik koji Vam treba izvadite ga iz plastičnog ležišta i izdvojte po strani.

 

 

Za dalji rad trebaće vam dva parčeta licnaste žice.

        

 

Provucite provodnik kroz ležište prekidača tako da prođe iza kontrolne table. Tamo negde će te da smestite zujalicu tako da planirate potrebnu dužinu provodnika.

 

 

Sada, ranije izabrani provodnik (sa kojeg je odstranjena stara kablovska stopica) uvrtanjem spojite sa novim provodnikom

 

 

i postavite novu kablovsku stopicu

 

 

Postavite kablovsku stopicu na svoje mesto u plastičnom konektoru

 
 

A prekidač postavite na svoje mesto. Time ste rešili plus kraj za zujalicu

 
 

Drugi kraj provodnika, naravno, vežete za zujalicu a iz nje postavljate novi provodnik koji će se vezati za minus u strujnom kolu kabinskog osvetljenja.

 
 

Dalji posao je vezan za povezivanje minus kraja. Za to će poslužiti prekidač koji se aktivira otvaranjem vrata. U normalnim okolnostima ovaj prekidač uključuje svetlo u kabini kada se vrata otvore. Posle vaše intervencije uključivaće i zujalicu ukoliko su svetla ostala uključena.

 
 

Zavisno od modela automobila moraće te se malo pomučiti i pronaći najjednostavniji put kako da provučete minus provodnik od zujalice do prekidača vrata. Kod nekih modela će te ovo vrlo lako izvesti, a kod nekih će te morati da tražite pogodne rupe kako bi provukli kabl.

 
 

Kada ste savladali i ovu prepreku i provukli minus kraj od zujalice do prekidača, slobodno odstranite staru kablovsku stopicu.

 
 

Uvrtanjem spojite postojeće provodnike i Vaš novi provodnik

 
 

Zatim montirajte novu kablovsku stopicu

 
 

I vratite prekidač na svoje mesto. Ovim ste ugradili bazer. Ostaje samo da ga isprobate.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download