Opis problema:

NASLOV

Potreban alat:

fen za skidanje farbe

Potrebno vreme:

zavisi od površine na koju se nanosi vosak

Potreban materijal: sveća, ubrus, pamučna tkanina
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Zaštita drveta voskom sveće

Stolari su stotinama godina koristili vosak i proizvode od voska kako bi drvo zaštitili od uticaja vlage. I danas većina sredstava za zaštitu drveta sadrži vosak u nekom obliku. Za neke manje projekte od drveta koji treba da budu otporni na vlagu možete iskoristiti običnu sveću. Sveća može da bude od čistog pčelinjeg voska ali i od parafina. Parafinske sveće su bezbojne i drvo zadržava svoju boju, dok pčelinji vosak daje prelepu nijansu drvetu.

Zaštita drveta voskom sveće

Za ovu vrstu zaštite drveta od vlage ne postoji neka posebna priprema. Potrebno je samo površinu drveta išmirglati šmirglom granulacije 180 ili finije i odstraniti prašinu vlažnom krpom. Da bi ste naneli vosak na drvo držite sveću iznad drveta i koristeći fen za skidanje farbe topite vosak sveće tako da on kaplje na površinu drveta. Možete da koristite i neku četku kako bi se vosak pravilno rasporedio ali nije neophodno s obzirom da se vosak, kada je vreo, ponaša kao voda i lako se razleva po celoj površini.

Zaštita drveta voskom sveće

Kada ste celu površinu prekrili voskom zagrevajte ga fenom tako da ga održavate u tečno stanju neko vreme. Ovo se radi da bi se vosak ravnomerno rasporedio i upio u drvo. Fen uključite na minimalnu temperaturu i nemojte da ga držite preblizu da drvo ne bi gorelo.

Zaštita drveta voskom sveće

Kada ste ravnomerno naneli vosak na celu površinu sledi poliranje. Naravno vosak ne možete da polirate šmirgl papirom. Uzmite ubrus i natopite ga voskom. Isti je postupak kao i sa nanošenjem voska na drvo.

Zaštita drveta voskom sveće

Kada je ubrus upio vosak i kada se vosak ohladio možete početi sa poliranjem. Navoskiranim ubrusom počnite blago trljati površinu drveta u malim krugovima. Trenje će proizvoditi temperaturu koja će omekšati površinu voska.

  Zaštita drveta voskom sveće

Odmah ćete videti rezultate. Površina postaje sjajna i svilenkasta na dodir.

 

  Zaštita drveta voskom sveće

Završno poliranje ćete napraviti uz pomoć mekane pamučne krpe.

 

  Zaštita drveta voskom sveće

Na površinu tretiranu voskom nanesite nekoliko kapi destilovane vode

 
  Zaštita drveta voskom sveće

A zatim polirajte kružnim pokretima ne stitkajući previše. Radite to dok ne dobijete zadovoljavajući izgled.

 
  Zaštita drveta voskom sveće

I to je to. Na ovako tretiranoj površini drveta se jasno ocrtavaju godovi i šare na drvetu. Na dodir drvo je potpno glatko i potpuno otporno na vodu. Ovako zaštićeni projekti su pogodni za korišćenje u kupatilima ili drugim prostorijama izloženim uticaju vode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download