Opis problema:

Anker za beton

Potreban alat:

Potrebno vreme:

Potreban materijal:  
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

anker za beton

Anker za beton je najpouzdanije sredstvo kojim ćete na zidove okačiti i najteže stvari. Možete ga shvatiti kao jednu vrstu tipla i šrafa. Proizvode se u obliku kuke, običnog šrafa, okasti i slično. U prodavnicama šrafovske robe dostupni su ankeri za beton u raznim dimenzijama. Za različite vrste tereta biraju se različite dužine i širine ankera za beton.

anker za beton

Sama konstrukcija ankera za beton je jednostavna. Sastoji se od šrafa, metalne oplate i jednog klina. Umesto šrafa može se koristiti navojna šipka određenog prečnika i tako anker za beton prilagoditi nekim specifičnim zahtevima (viseća polica za knjige)

anker za beton

Princip samog učvršćivanja je vrlo lako objasniti. Anker za beton se postavlja u zid tako što se izbuši rupa određenog prečnika i malo veće dubine od same dužine. Postavi se u nju anker za beton, a zatim se steže šraf. Pri tome klin u svom kretanju prema šrafu širi metalnu oplatu oko sebe koja se zaglavljuje u zidu. Kada ga učvrstimo možemo biti sigurni u njega jer što većom silom delujemo na njega da ga iščupamo, konus sve više širi metalni omotač koji se sve većom silom odupire tome u zidu. Mana ovog ankera je što ga je moguće koristiti isključivo u betonskim zidovima. To je obavezno zbog velike sile kojom deluje na okolinu. Slabiji zidovi (cigla, blok) naprosto bi se smrvili i anker za beton bi ispao iz rupe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download