Opis problema:

Komposter za proizvodnju komposta

Potreban alat:

Čekić, klešta

Potrebno vreme:

1 sat

Potreban materijal:

Drvene palete, ekseri, šarke

Vaša preporuka :

 

Proizvodnja komposta je proces pretvaranja otpadaka u hranljivim sastojcima bogat dodatak zemlji, takođe poznat pod nazivom kompostiranje. Ako postoji problem sa učestalim bolestima biljaka kompost može ojačati biljke i smanjiti učestalost obolevanja. Ukoliko je zemlja peskovita kompost je može obogatiti. Kompost može nadoknaditi hranljive sastojke zemlji koje su možda potrošene posle nekoliko godina uzgajanja biljaka na istom mestu. Kako izraditi sud, odnosno komposter za proizvodnju komposta?

Komposter za proizvodnju komposta

Potrebno je da odlučite kakav komposter za kompost želite. Postoji nekoliko različitih kompostera: portabl (prenosni), stacionarni i multi (sa više pregrada).
Portabl komposter se može pomerati kad je prazan. To je praktična osobina koja omogućava da se postavi na različita mesta u zavisnosti od potrebnog prostora. Mana je što je obično mali pa ne može dovoljno brzo da proizvodi kompost kao u velikom sudu. U portabl komposteru je teže vršiti provetravanje gomile što je važno za postizanje visoke temperature.
Kako napraviti portabl komposter:
1. nabavite 3.5m pocinkovane pletene žice (kao za pilićarnike) i četiri metalne šipke.
2. Presavite svaki kraj žice za oko 5 cm kako ivice ne bi bile oštre. Napravite krug od žice i uspravite je na zemlji.
3. Spojite krajeve žice i privežite ih. Da bi komposter bio stabilniji postavite metalne stubove sa unutrašnje strane kruga, privežite ih za žicu i zabodite u zemlju.
4. Kada treba da provetravate kompost samo otvorite jednu stranu žice, okrenete kompost i vratite žicu nazad. Dobro je da se poseduju dve iste žice i da kompost pretovarate iz jedne u drugu žicu.

Komposter za proizvodnju komposta

Stacionarni komposter je predviđen da uvek stoji na jednom mestu. Osnovna prednost ovakvog sistema je da se kompost pravi mnogo brže ponekad i za manje od godinu dana.
1. Može se napraviti od drvenih paleta. Za ovaj komposter će biti potrebne pet ili šest drvenih paleta i ekseri.
2. Uspravite 4 palete tako da čine kvadrat. Kvadrat će biti otprilike 1 x 1 metar. Zakucajte palete jednu za drugu. Zakucajte još jednu paletu odozgo (ravna strana unutra). Prevrnite komposter tako da stoji na postolju palete koju ste poslednju postavili. Sada postavite dve šarke na jednu stranu palete koja je preostala. Druge strane šarki zakačite za jednu od stranica suda. To će predstavljati poklopac da čuvate kompost od štetočina.
3. Za okretanje komposta koristite vile i lopatu. Kompost prevrćite sa dna prema gore i izunutra prema spolja.

Komposter za proizvodnju komposta

Kada raspolažete sa dosta otpada od koga pravite kompost ili Vam se ne sviđa da prevrćete kompost možete napraviti multi sistem.
1. Počnite kao i u prethodnom slučaju, sa četiri palete uspravljene i zakucane jedne za drugu, a potom zakucajte donju paletu. Dalje, zakucajte još tri palete za jednu stranu originalnog kvadrata, a zatim koristite još jednu paletu za dno. Ovako možete nastaviti da dodajete posude za kompost onoliko koliko je potrebno.
2. Takođe možete napraviti multi sistem sa pokretnim vratima. Zakucajte tri palete, onda zašrafite rajber na suprotnu stranu preostale palete i na prednju ivicu vašeg suda. Koristeći  osnovu sa ovom vrstom suda, vodite računa da ga zakucate samo na palete sa zadnje i leve i desne strane a ne za prednju paletu.

 

Sada ste spremni da počnete da proizvodite kompost. Zapamtite da dodate jednake delove osušenog otpada kao što je lišće i trava i svežeg otpada kao što su kuhinjski otpaci. Posipajte gomilu vodom posle svakih nekoliko slojeva kako bi je održali vlažnom. Kako gomila ima jednake delove svežeg i suvog otpada trebalo bi da bude topla. U stvari možda ćete videti i kako se puši. Ne bi trebalo da neprijatno miriše. Da bi ste sprečili da gomila privlači razne životinje nemojte bacati meso u nju. Kada kompost bude spreman za upotrebu biće tamnobraon boje i mrviće se slično kao zemlja. Kompost dodajte u vašu baštu ili saksiju prilikom sadnje novih biljaka kako bi ste pospešili njihov rast.

   

Ne koristite palete koje su tretirano hemikalijama jer će one dospeti do vaših biljaka.
Za proizvodnju komposta u sušnim predelima korisno je staviti plastične džakove na unutrašnje strane vašeg suda kako bi održali vlažnost.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download