Opis problema:

Postavljanje pop nitne

Potreban alat:

Bušilica sa burgijom određenog prečnika, klešta za pop nitne

Potrebno vreme:

30 sekundi

Potreban materijal: pop nitne

Vaša preporuka :

Postavljanje pop nitne

Pop nitne služe za spajanje dva ili više limenih delova u slučaju kada se ima pristup samo sa jedne strane. U praksi su poznate još kao i blok zakovice ili slepe zakovice. Inače to je zakovica cilindričnog oblika sa šupljinom u sredini kroz koju je umetnut čelični klin duž cele pop nitne sa proširenjem na kraju.  Česta im je primena u limarskim poslovima zbog svojih karakteristika i lakoće montaže.

Postavljanje pop nitne

Postoje razne vrste pop nitni za različite namene. Razlikuju se po vrsti materijala koja je bitna zbog otpornosti na koroziju i mogućnosti galvanske reakcije u dodiru sa nekim drugim metalom. Oblik šešira kao što su levak, kupa ili široki obod imaju svoje prednosti za različite uslove spajanja.Veličina pop nitne je veoma bitna kod određivanja debljine materijala koji se spaja. Ipak, princip postavljanja pop nitne je isti za sve i svaki Uradi Sam majstor bi trebao da ga zna.

Postavljanje pop nitne

Evo kako, najpre treba probušiti kroz oba limena dela rupe određenog prečnika. Prvo na jednom delu...

Postavljanje pop nitne

Zatim preklopite delove onako kako trebaju da stoje i kroz već probušenu rupu obeležite mesto bušenja na drugom delu. Ovo će omogućiti da se rupe savršeno poklapaju što je uslov kod postavljanja pop nitni.

Postavljanje pop nitne

Kada ste to uradili proverite da li su rupe odgovarajuće, da li se poklapaju i da li pop nitna lepo ulazi. Ako stavljate više pop nitni ovu proveru je bitno uraditi kod prve obzirom da sve ostale rupe koristite istu burgiju trebalo bi da bude sve u redu.

  Postavljanje pop nitne

Kako radi pop nitna. Ona se sastoji od čeličnog dela koji ide duž pop nitne i obično se naziva ekser ili klin. Oko njega na jednom delu postavljeno je telo pop nitne poznatije kao šešir. Ono može biti sačinjeno od različitog materijala i oblika u zavisnosti da li spajate bakarne limove, aluminijumske, pocinkovane ili sl. Takođe oblik utiče da li spoj treba da bude vodonepropusan, koliko snažan spoj treba da bude, koliko su debeli limovi i sl.

 

  Postavljanje pop nitne

Dakle šta se dešava kod postavljana pop nitne. Kada se postavi pop nitna u svoje ležište, kao što je pokazano na slici, specijalnim kleštima izvlačimo klin na gore. Pošto klin na drugom kraju ima zadebljanje koje ne može da prođe kroz telo pop nitne ono počinje da ga gužva sa druge strane lima. Ovo se dešava sve dok klin ne pukne na oslabljenom delu. Klin se u potpunosti ili delimično otkida od ostatka pop nitne. Pri tome se formira druga glava koja omogućava čvrst spoj.

 

  Postavljanje pop nitne

Dakle za dalji rad su nam potrebna specijalna klešta za postavljanje pop nitni. U prodaji ih ima raznih vrsta i veličina. Obično klešta na sebi imaju više izmenjivih nastavaka ili bitova koji omogućavaju prihvat pop nitni različitih veličina.

 
  Postavljanje pop nitne

Sam princip je veoma jednostavan. Otvorite krake klešta i postavite ekser pop nitne u čeljusti.

 
  Postavljanje pop nitne

Zatim proturite glavu pop nitne kroz rupu i počnite da stežete klešta. Nekada ćete morati da opet raširite krake ponovo uhvatite ekser i opet stegnete, dva do tri puta sve dok ekser ne pukne i ostane u čeljustima klešta.

 
  Postavljanje pop nitne

I to je to. Izgled zadnje strane pop nitne koja se inače ne vidi i...

 
  Postavljanje pop nitne

Izgled prednje strane pop nitne koji je vidljiv. Postavljanje pop nitne je veoma lako i ovaj alat je često u upotrebi svakog Uradi Sam majstora.

 
  Postavljanje pop nitne

Na kraju nije loše pomenuti i vrste pop nitni. Po principu spajanja delova lima postoje tri vrste. Prva vrsta su otvorene šuplje pop nitne. Kao što samo ime kaže ove pop nitne su šuplje i moguće da vidite kroz nju. Druga vrsta su zatvorene šuplje pop nitne. One se koriste u slučajevima gde ne treba da se naruši kontinuitet materijala. U slučajevima gde postoji nepovoljna mogućnost prodora vode ili slično. Treća vrsta su zatvorena puna pop nitna. Razlika u odnosu na prethodnu vrstu je što je klin oslabljen na mestu blizu ivice šešira pop nitne. To omogućava da se klin zalomi tako da njegov deo ostane u kanalu pop nitne. Ove pop nitne su najjače po snazi.

 
  Postavljanje pop nitne

Za pouzdan i čvrst spoj neophodno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila. Prečnik šešira pop nitne treba da bude isti ili veći od debljine materijala kuju spaja. Udaljenost centra pop nitne od ivice materijala treba da bude minimalno tri prečnika pop nitne. Udaljenost između osa pop nitni  treba da bude osam prečnika šešira pop nitni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download