Opis problema:

Sadnja crnog kuka

Potreban alat:

Potrebno vreme:

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

 

Crni luk je dvogodišnja biljka iz porodice Allium. Poreklom je iz južne Azije. Ovo povrće se koristi u ljudskoj ishrani kao salata ili začin. Ima malo standardnih hranjivih sastojaka ali dosta lekovitih aktivnih materija. Crni luk ima antibakterijsko, fungicidno i dezinfekciono dejstvo pa se u narodnoj medicini koristi za obloge na koži. Pored toga poznato je da je crni luk koristan u borbi protiv kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja.

 

Crni luk ima mali koren i hrani se sa malog, ograničenog područja. Zbog toga bi zemlja mora da bude dobro pripremljena primenom veštačkog đubriva, kako bi se obezbedila dovoljna količina hranljivih materija za mlade biljke. Pre sadnje  veštačko đubrivo, ako nameravate da ga primenjujete, dobro pomešati sa zemljom.

 

Za rani rod, crni luk treba posaditi u zatvorenom prostoru. Posadite seme u plitkim posudama oko dva meseca pre nego što ćete ga presaditi u baštu. Gustina sadnje je jedno seme na 1 do 2 kvadratna santimetra..

 

Kada je crni luk speman da se presadi u baštu, odsecite vrhove na oko 10cm. Presađivanje u baštu  izvršiti sredinom proleća.
Ako želite, crni luk možete posaditi i direktno u baštu kada prođu svi prolećni mrazevi. Ovom prilikom potrebno je da napravite brazde, na rastojanju od oko 30cm. Stavite oko 8 do 10 semena na svakih 5cm.

 

Koren crnog luka se intenzivno razvija na temperaturi od 8-10 stepeni Celzijusa, a nadzemni deo na 18-20 stepeni. Ovo upućuje na zaključak da je biljke dobro saditi ranije kako bi dovoljan period vremena provela na nižoj temperaturi i dobro se ukorenila.
Na temperaturi od oko 20-25 stepeni formira se lukovica. Temperature preko 25 stepeni ubrzavaju sazrevanje lukovice.
Kada crni luk poraste, proredite ga tako što ćete ostaviti po jedan na svakih 10 do 15cm.

   

Kada vadite crni luk, vilama vadite glavice, a zatim ih ostavite nekoliko dana da se osuše u bašti. To će omogućiti da kora očvrsne i da dobijete kvalitetniji plod.

 

   

Crni luk u fazi nicanja može podneti mrazeve do -3 stepeni a u kasnijim fazama i niže temperature.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download