Opis problema:

Šuko utikač

Potreban alat:

Šrafciger, skalpel

Potrebno vreme:

5-10 min

Potreban materijal: šuko utikač

Vaša preporuka:

Šuko utikač

Postoje razni modeli utikača koji se međusobno razlikuju po obliku, boji, načinu na koji se rastavljaju i sl. Suštinski oni su isti. Reč „šuko“ dolazi od nemačke reči Schutzkontakt što u prevodu znači zaštitni kontakt i odnosi se na postojanje, pored faznog i nultog provodnika, i provodnik uzemljenja kao sigurnosne mere. Ovaj sistem je patentirao izvesni Albert Buttner, nemac po rođenju i opredeljenju, 1926. godine. Od tada je ovaj sistem prihvaćen, sa manje varijacija, u čitavoj evropi i svaka utičnica ili utikač koji je snabdeven sa kontaktom uzemljenja naziva se šuko.

Šuko utikač

Kada se skine plastična zaštita vidljiva su tri mesta za pričvršćivanje provodnika. Srednji šraf je rezervisan za uzemljenje ili zaštitni vod. I na njega se postavlja isključivo zaštitni vod koji je obično obojen u žuto – zelenu boju. Na ostala dva se pričvršćuju plavi i braon provodnik koji će da predstavljaju fazu i nulu.

Šuko utikač

Odmerićete, u zavisnosti modela utikača, potrebnu dužinu provodnika i u toj dužini skinuti izolaciju sa kabla i provodnika.

Šuko utikač

Ukoliko imate model utikača kod koga jedan deo ulazi u drugi obavezno, pre početka montaže navucite plastični deo na kabl kao na slici. Inače Vam ne gine da posao radite dva puta.

Šuko utikač

Krajeve provodnika možete da zalemite kako bi ih lakše stegnuli šrafovima i kako bi imali bolji kontakt ali to nije neophodno.

  Šuko utikač

Provucite kabl ispod plastičnog držača koji ima zadatak da učvrsti utikač na kablu.

 

  Šuko utikač

Zatim spojite provodnike tako što ćete žuto-zeleni provodnik vezati na srednji šraf a fazni i nulti provodnik na viljuške utikača. Raspored ova dva provodnika nije bitan obzirom da se nadi o naizmeničnoj struji.

 

  Šuko utikač
Zategnite šrafove na plastici čime će te fiksirati kabl u utikaču. Ako ostavite kabl labav, vremenom će se on iščupati iz utikača i isti posao će te raditi i treći put.
 
  Šuko utikač
Na kraju Vam ostaje samo da sastavite utikač i
 
  Šuko utikač
I šuko utikač je montiran na kabl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download