Opis problema:

Ugaona brusilica postala bučna!

Potreban alat:

Šrafciger

Potrebno vreme:

20 minuta

Potreban materijal: Litijumska mast

Vaša preporuka :

ugaona brusilica postala bučna

Ugaona brusilica je jedan veoma koristan alat koji uglavnom vredno radi, ćuti  i ne buni se. Ipak, posle nekog dela uspešne karijere jedne poslovične ugaone brusilice može da se javi problem koji se manifestuje kao veoma velika buka u radu. Ne brinite, brusilica nije podigla glas protiv mukotrpnog rada i nepravde u svetu, nego joj treba podmazivanje. Mazivo koje podmazuje prenosni sistem zupčanika se vremenom potroši, iscuri ili jednostavno izgubi potrebna svojstva za dobro podmazivanje. Ako ignorišemo ovaj zvuk brusilice mogao bi da nastane muk a za vlasnika jauk zbog novih troškova.

ugaona brusilica postala bučna

Prvi korak je skinuti metalni zaštitnik koji je učvršćen sa tri šrafa kao na slici.

ugaona brusilica postala bučna

Zatim se skida glava ugaone brusilice koju drže četiri šrafa u uglovima.

ugaona brusilica postala bučna

Kada skinete glavu ugaone brusilice videćete prenosni mehanizam. Vidljivo je da zupčanici nisu podmazani a da je mast u kućištu ugaone brusilice puna metalnih opiljaka. Ovo ne treba da Vas zabrine to je normalna pojava. Novi zupčanici moraju da se dobro uzube i pri tome se stvara određena količina metalnih opiljaka.

ugaona brusilica postala bučna

Na ovo staro sredstvo za podmazivanje zupčanika moguće je dodati nedostajuću količinu masti sklopiti i to je to.

  ugaona brusilica postala bučna

Ali ipak naša je preporuka da se stara mast izbaci. Kada ste došli dovde nije neki posao odstraniti staru mast iz prenosnog mehanizma ugaone brusilice i time se rešite masti pune metalnih opiljaka. Sa boljim podmazivanjem svakako ćete produžiti vek ugaone brusilice.

 

  ugaona brusilica postala bučna

Pošto ste očistili kućište prenosnog mehanizma od starog maziva i metalnih opiljaka napunite ga novom mašću. Za ovu svrhu najbolje je koristiti litijeva ili litijumska mast poznatu još i kao tovatna mast. Ne preporučuje se grafitna mast zbog toga što se ona koristi kod malih brzina kretanja.

 

  ugaona brusilica postala bučna

Količina maziva zavisi od veličine ugaone brusilice. Kućišće treba da bude popunjeno mazivom tako da prekrije pužasti prenosnik. Ako preterate sa količinom u toku rada primetićete izbijanje masti na sastavima. Ništa strašno, kada izađe višak prestaće.

 
  ugaona brusilica postala bučna

Kada ste već ovde nije loše proveriti stanje ležaja na osovini. Skidanjem osigurača na osovini lako se skida zupčanik sa glave ispod koga je vidljiv lager.

 
  ugaona brusilica postala bučna

U jednu ruku uzmite glavu ugaone brusilice a drugom uhvatite osovinu i pomerajte je levo-desno. Ovde može da se toleriše sasvim malo pomeranje. Ukoliko osovina ima značajan luft bilo bi preporučljivo promeniti lager obzirom da ovo uzrokuje vibracije u radu koje svakako nisu poželjene kada se uzme u obzir velika brzina obrtanja. Na svu sreću ovaj lager jako retko otkazuje poslušnost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download