Opis problema:

Utikač bez uzemljenja - montaža

Potreban alat:

Šrafciger - probna lampa

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal: utikač bez uzemljenja, dvožilni kabl
Upozorenje: Pre bilo kakvih radova na električnim instalacijama obavezno isključite odgovarajući osigurač i proverite odgovarajućim instrumentom da li je napon isključen!!!
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

utikac

S vremena na vreme, prilikom kućnih popravki, imamo potrebu da zamenimo utikač i najčešće je to baš utikač bez uzemljenja koji se spaja na dvožilni kabl kakav se koristi kod priključenja lampi i raznih manjih potrošača na električnu mrežu. Kako se to radi pogledajte u ovoj foto priči.

skidanje_izolacije
Kabl na koji montirate utikač ne sme, u trenutku rada, biti povezan na električnu mrežu! Obe žile kabla treba da budu iste dužine. Kada ste ih poravnali skinite izolaciju sa obe žile u dužini od 5mm do 7 mm. To možete uraditi na sledeći način: skalperom ili nožem presecite izolaciju žile - u krug oko provodnika - i svucite komad izolacije sa provodnika. Trudite se da nože ne pritiskate previše prilikom sečenja izolacije kako ne bi značajno oštetili ili presekli provodnik.
dvozilni kabl

Dvožilni provodnik sa pravilno skinutom izolacijom treba da izgleda kao na slici.

uzikac

Rasklopite utikač tako da možete da priđete električnim kontaktima za koje ćete povezati kabl. Utikač se rasklapa tako što se odvije šraf na sredini...

utikac bez uzemljenja

a deo sa kontaktima se izvuče iz zaštitnog omotača.

  utikac montaza
Prvi korak pri montaži je da kabl provučete kroz beli zaštitni omotač i tek onda pristupite montaži. Ovaj korak se često zaboravi pa je u tom slučaju potrebno sve razmontirati i montirati ponovo posle provlačenja kabla.

 

 

  utikac povezan
Kabl pričvrstite za viljuške utikača za to predviđenim šrafovima.

 

 

  utikac U koliko ste kabl postavili na predviđena mesta preko utikača navucite beli zaštitni omotač i zašrafite šraf koji ga drži.  
  utikac montiran Izgled montiranog utikača bez uzemljenja na dvožilnom kablu.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download