10 saveta za leto bez klime

12/07/2020 Saveti 2743 Views
Sa promenom klime leta su sve toplija i toplija. Rešenje je, svakako klima uređaj, ali ako ga nema. Pogledajte 10 saveta za leto bez klime

Sa promenom klime leta su sve toplija i toplija. Gotovo da se ne može funkcionisati bez klima uređaja. Međutim, negde nisu dostupni klima uređaji i moramo se prilagoditi životu ekstremnoj vrućini. Pogledajte naših 10 saveta za leto bez klime.


ventilator

KORISTITE ALTERNATIVU – Ukoliko nemate klima uređaj, logično je da se okrenete alternativnim rešenjima. Prvi od 10 saveta za leto bez klime je upotreba raznih ventilatora. Dobra cirkulacija vazduha omogućava bolje hlađenje kože i time može smanjiti subjektivni osećaj temperature i do 5 stepeni celzijusa.


otvoren prozor

PROVETRAVANJE – U toku više toplih dana zidovi kuće ili stana se ugreju. U toku noći oni zrače akumuliranu energiju u prostoriju. Zbog toga i preko noći nema predaha od vrućine. Rano ujutro, pre izlaska sunca, otvorite prozore i provetrite prostorije u stanu ili kući. Ovo će dodatno ohladiti zidove iznutra. Čim počne da se povećava spoljašnja temperatura zatvorite prozore i navucite roletne kako bi što bolje održali unutrašnju temperaturu tokom dana.


rerna

IZBEGAVAJTE KUVANJE – u vreme vrućina pogodna ishrana je konzumiranje lagane hrane kao što su salate ili sl. Pripremanjem hladnih jela izbeći ćete uključivanje pećnice čime ćete sprečiti da se toplota od šporeta proširi po celom stanu ili kući.


pečeno meso

IZBEGAVAJTE TEŠKU HRANU – teška hrana zahteva dugo varenje u stomaku što za posledicu ima povećanje telesne temperature. Takođe, nemojte da jedete jako začinjenu hranu. Alkoholna pića podstiču dehidraciju organizma što otežava hlađenje.


krevet

SPAVAJTE NA MALOJ VISINI – opšte je poznato da se topao vazduh podiže a hladan pada. U prostoriji u kojoj boravimo najhladniji vazduh će se nalaziti iznad poda a najtopliji ispod plafona. Najprijatnije spavanje će biti u najnižoj zoni. Postavite madrac na pod i spavajte što bliže podu.


tuš

TUŠIRANJE MLAKOM VODOM – iako instiktivno mislimo da će nas najbolje ohladiti hladan tuš, stvarnost je malo drugačija. Organizam ćemo najbolje ohladiti tuširanjem mlakom vodom. Voda kojom se tuširamo treba da bude za jedan stepen celzijusa manja od telesne temperature, oko 35 stepeni celzijusa.


10 saveta za leto bez klime

IZBEGAVAJTE SINTETIKU – odeća od sintetičkih materijala kao što su poliester, spandeks, akril, najlon i viskoza, naprosto privlači toplotu. Ona onemogućava “disanje” kože a time i pravilnu razmenu toplote sa okolinom. Za vruće letnje dane najbolje je da nosite odeću napravljenu od prirodnih materijala kao što je pamuk, lan i sl. Sve ovo važi i za posteljinu u kojoj spavate.


prozor sa spuštenim roletnama

ZAUSTAVITE ULAZAK TOPLOTE – koristite zapreke koje će sprečiti zagrevanje zidova kao što su tende, zavese, roletne i vegetaciju. Terasa sa vegetacijom može smanjiti temperaturu u prostoriji za par stepeni, uz dobru tendu i više.


10 saveta za leto bez klime

OHLADITE POSTELJINU – ovo je ideja koja je nastala u Egiptu, poznata je kao egipatska metoda. Naučnici su pokazali da ćemo lakše zaspati kada nam je prohladno nego kada nam je previše vruće. Posteljinu zaštitite tako što ćete je staviti u plastičnu kesu a zatim u zamrzivač. Pre spavanja postavite hladnu posteljinu na krevet. Ovako rashlađena posteljina će Vam pružiti prijatan osećaj taman toliko da bez problema zaspite.


čaša vode sa voćem

PIJTE PUNO VODE – Osnovni način hlađenja našeg tela je znojenje. Znoj na površini naše kože isparava a tokom tog procesa se od kože oduzima toplota. Dok kog postoji znojenje temperatura našeg tela se održava stabilnom. Tokom znojenja se gubi voda iz organizma. Ukoliko ne pijete dovoljno vode, znojenje će biti smanjeno i temperatura organizma će se povećavati.

Related articles