3 načina farbanja drveta prirodnim bojama

06/04/2018 Improvizacije , Procedure 16383 Views
Da li ste znali da drvo možete obojiti prirodnim bojama, zapravo sastojcima koji se mogu naći u bilo kojoj kuhinji. Pogledajte koja 3 sastojka iz kuhinje možete koristiti za bojenje drveta.

Pre pojave sintetičkih boja koristile su se one prirodne. Za bojenje drveta koristili su se plodovi raznih biljaka, listovi i korenje. Koristeći ove sastojke možete napraviti čitavu paletu boja sa farbanje drveta. Prirodne boje su ustupile mesto sintetičkim iz mnogo praktičnih razloga. Danas možete koristiti prirodne boje kako bi dali posebnu vrednost nekom predmetu, da oživite duh prošlosti ili samo da se dobro zabavite.


Potreban alat:

Potreban materijal: ljuske od luka, kafa, kurkuma, pločice od drveta


Četiri drvene pločice kvatdratnog oblika

Za bojenje drveta u lokalnim farbarama možete naći veliki broj farbi i lazura za farbanje drveta. Dali ste znali da i neki sastojci iz kuhinje, kao što su začini, efikasno boje drvo. Da napravimo mali eksperiment. Uzećemo četiri komada borovog drveta. Tri ćemo ofarbati prirodnim bojama iz naše kuhinje a četvrti će ostati netaknut i služiće kao reper.


crni luk

Prvi sastojak kojim ćemo pokušati da ofarbamo drvo je ljuska od luka. Pretpostavka je da će luk moći da ofarba drvo s obzirom da se efikasno koristi za farbanje uskršnjih jaja.


kuvanje ljuski crnog luka u vodi

Ljusku iseckajte na sitne komade i ubacite u vodu. Ovde je bitno napomenuti da što više ljuske stavite u vodu to će boja biti intenzivnija.


Ceđenje vode iz ljuski crnog luka

Ljuske u vodi kuvajte desetak minuta a zatim ostavite da se ohladi. Kada se voda ohladila procedite je u drugu posudu.


Farbanje drveta

Sada nanošenje. Koristite pamučnu krpu ili četku kako bi naneli ovako pripremljenu boju na drvo.


Dve drvene pločice kvadratnog oblika

Zaključak. Kao što se i očekivalo ljuske od luka su uspešno ofarbale drvo. Čak je dobijena iznenađujuće lepa nijansa narandžaste boje. Da bi se dobila ova nijansa bilo je potrebno više nanošenja rastvora na drvo. U ovom slučaju drvo je prebojeno 7 puta.


kuvanje kafe

Sledeća na redu je kafa. U manju količinu vode stavite nekoliko kašičica kafe kako rastvor imao što veću koncentraciju. Zagrejte vodu do tačke ključanja i kuvajte kafu nekoliko minuta..


Proceđivanje vode od kafe

Kada se sve ohladi, procetide rastvor kroz papirni ubrus


farbanje drveta

Nanesite rastvor na drvo uz pomoć pamučne krpice.


dve drvene pločice kvadratnog oblika

Zaključak. Kafa mnogo efikasnije farba drvo nego ljuska od luka. Za dobijanje tamne nijanse braon boje bilo je potrebmo samo tri nanošenja ovog rastvora na drvo. Dobila se prelepa nijansa braon boje koja dobro naglašava godove na drvetu. Kafa je definitivno, upotrebljiva za bojenje drveta.


Mešanje kurkume sa vodom

Sledeći začin koji smo koristili je kurkuma. Svako ko koristi ovaj indijski začin pri spremanju jela zna da on sve boji. U malu količinu hladne vode dodajte dosta kurkume kako bi se postigla velika koncentracija.


Farbanje drveta kurkumom

Za nanošenje boje koristite pamučnu krpu ili četku

Na drvo nanesite ovaj rastvor uz pomoć pamučne krpice


Dve drvene pločice kvadratnog oblika

Zaključak. Iznenađenje iznad svakog očekivanja. Kurkuma je definitino pobednik. Posle samo jednog nanošenja, dobija se intenzivna žuta boja drveta.


Četiri ofarbane drvene pločice kvadratnog oblika

Konačni zaključak. U prvom redu, može se zaključiti da su svi sastojci iznenađujuće dobri za bojenje drveta. Prednost ovakvog bojenja je što ne morate da udišete isparenja veštačkih boja, koja su četo štetna. Sa druge strane, zbog cene sastojaka, nije ekonomski isplativo farbati veće površine na ovaj način. Ovi metodi se mogu primeniti, eventualno na nekim malim projektima koji svaki Uradi Sam često pravi. Ni što se tiče vremena potrebnog za farbanje, ocena nije pozitivna. Za dobijanje određene nijanse potrebno je nanošenje više slojeva boje, s tim što se pre svakog sledećeg sloja mora sačekati da se osuši prethodni. Izuzetak je kurkuma koja efikasno boji drvo posle prvog nanošenja. Negativna  strana je i što nijansa zavisi od vrste drveta koje se boji. Ove se nijanse dobijaju farbanjem drveta bora. Za neko drugo drvo će se dobiti možda neka druga nijansa.

Related articles