Autoklima

09/08/2020 Saveti 2821 Views
U vrelim letnjim danima autoklima je vozačima najbolja prijateljica. Pogledajte nekoliko korisnih saveta kako koristiti autoklimu

Tokom letnjih vrućih dana otvaranje automobila, ponekada izgleda kao otvaranje vrata rerne. Autoklima, u tim trenutcima, postaje najvažniji uređaj u kolima koji se uključuje i pre radija. Iako autoklimu doživljavamo samo kao luksuzno sredstvo koje nam povećava udobnost vožnje ona doprinosi sigurnosti. Poznato je da povišena temperatura povećava subjektivni osećaj umora, što vožnju u tim uslovima čini opasnijom. Istraživanja su pokazala da kada temperatura u automobilu dostigne 30 stepeni celzijusa greške u vožnji se povećavaju za 20%. Ova statistika pokazuje da toplota utiče na koncentraciju vozača i da njenim smanjenjem povećavamo bezbednost. Pročitajte neke od saveta za pravilno korišćenje autoklima uređaja.


kontrola temperature na autoklimi

TEMPERATURA – Noviji automobili imaju digitalno podešavanje temperature u automobilu i moguće je podešavanje temperature tačnosti jednog stepena celzijusa. Ipak, veliki broj vozača preferira samo uključeno na maksimalno hlađenje ili je klima isključena. Ovo nije dobra navika iz više razloga. Izlazak iz previše ohlađenog automobila na visoku spoljašnju temperaturu dovodi do toplotnog šoka za organizam koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Druga stvar je ekonomske prirode. Niža temperatura znači veća potrošnja goriva, u nekim slučajevima i do 20% više. Preporuka je da se temperatura u vozilu podesi između 22 i 24 stepena celzijusa.


otvor za vazduh u automobilu

GDE USMERITI OTVORE ZA VAZDUH – Posle ulaska u zagrejan automobil imate osećaj da se nalazite u sauni samo što Vam u opšte to ne prija. Instiktivno svi okrećemo usmerivače vazduha ka licu i vratu kako bi se što pre ohladili. Generalno, nije dobro usmeravati hladan vazduh prema bilo kojem delu tela. Nagla promena temperature na licu uslovljava brzo skupljanje krvnih sudova u glavi što često izaziva glavobolju. Dobra ideja je usmeriti strujanje hladnog vazduha nagore, pošto je hladan vazduh teži od vrućega on će se lakše kretati unutar automobila i polako spuštati prema podu kabine, hladeći veću masu vrućeg vazduha. Bočne otvore treba usmeriti prema prozorima kako bi se uklonila toplota sunca koje sija direktno na njihovu površinu.


kontrola brzine ventilatora u automobilu

BRZINA VENTILATORA – Sa usmeravanjem vazduha ka licu, iz prethodnog slučaja, obično uključujemo ventilator na maksimum. Svima nam je teško sedeti u vrelom automobilu ali zbog zdravlja trebamo da se odupremo iskušenju. Najbolje je provetriti automobil tako što ćemo spustiti sva prozorska stakla i nakon minut-dva uključiti klimu sa srednjom brzinom ventilatora.


Automobil, sneg

AUTOKLIMA ZIMI – uglavnom smo do sada govorili o letnjem periodu i vrućinama ali da li treba i zimi uključivati klimu? Odgovor je da. Kod nekih automobila je autoklima podešena tako da uvek radi kada uključite venitlator, i leti kada se hladite i zimi kada se grejete. Ovo je iz razloga što zimi klima isušuje vazduh i time ne dozvoljava skupljanje vlage u kabini automobila. Vlaga je uvek povezana sa razvojem gljivica i bakterija kojima pogoduje zimski period. Takođe, maglu na šoferšajbni ćete najlakše otkloniti vrućim i suvim vazduhom. Ukoliko nemate ovakav automobil preporučljivo je u toku zimskog perioda ponekada uključiti klimu kako bi se sprečio gomilanje prašine u vazdušnim kanalima klima uređaja kao i razvoj plesni i bakterija.


polen filter ili filter kabine

ČISTOĆA AUTOKLIME – Da li Vam se nekada dogodilo da kada uključite autoklimu iz kanala za ventilaciju osetite jako neprijatan smrad. Taj smrad dolazi od bakterija koje su se razvile na isparivaču klima uređaja. Na ovom isparivaču se kondenzuje sva vlaga iz kabine automobila. Konstantna vlaga pogoduje razvuju bakterija i gljivica. Male količine ovih mikroorganizama nisu štetne za zdravlje ali veće mogu, kod određenog broja ljudi, izazvati alergiske reakcije respiratornih puteva kao i zapaljenje sinusa. Jednom godišnje koristite posebna sredstva za dezinfekciju autoklime kojim ćete uništiti bakterije na isparivaču i vazdušnim kanalima autoklime. Takođe, poželjno je jednom do dva puta godišnje promeniti filter kabine ili kako se još naziva polen filter. Zadatak ovog filtera je da zadrži polen i prašinu pre nego što se fazduh ubaci u kabinu automobila. Gomilanjem ovih nečistoća u filteru stvara se prijatna klima za razvoj štetnih mikroorganizama. Vremenom oni prolaze u automobil i često su uzrok neprijatnog mirisa u kolima.


 autoklima

ODRŽAVANJE – i na kraju da pomenemo održavanje autoklime. Održavanje ovog uređaja se, uglavnom, svodi na održavanje higijene. Na svake dve godine trebalo bi, u ovlašćenom servisu, izvršiti pregled uređaja. Tokom ovog pregleda proverava se količina rashladne materije kao i ulja koje podmazuje kompresor. Nedostatak i jednog i drugog značajno smanjuju životni vek autoklime.

Related articles