Baloni od sapunice

04/02/2018 Za decu 28035 Views
Baloni od sapunice su super zabava za decu ali i za odrasle. Ovde Vam otkrivamo kako da sami napravite tečnost za balone od sapunice.

Baloni od sapunice su super zabava za decu ali i za odrasle. Ovde Vam otkrivamo kako da sami napravite tečnost za balone od sapunice. Postoje razni „recepti“ za pravljenje tečnosti za balone od sapunice. Pokazaćemo Vam varijantu koja u praksi zaista pravi balone od sapunice. Kada Vaše dete isprazni bočicu za balone od sapunice koju ste kupili nemojte je bacati već je iskoristite da je dopunite tečnošću za balone koju ste sami napravili u društvu svojih mališana.


Potreban alat: posuda i kašika za mešanje

Potreban materijal: destilovana voda, tečnost za pranje sudova, glicerin


detilovana voda, tečnosti za pranje sudova, glicerin

Da bi napravili tečnost za balone od sapunice spremite  destilovanu, odnosno demineralizovanu vodu, glicerin, tečnost za sudove, manju posudu za mešanje i nešto čime ćete vršiti razmeru. Nama je u tu svrhu poslužio medicinski špric.


sipanje destilovane vode u staklenu posudu

minerali iz obične vode otežavaju stvaranje balona

Prvo u posudu ulijte 3 dela destilovane, odnosno demineralizovane vode. Naročito je važno da voda bude destilovana. Ukoliko uzmete vodu sa česme minerali u njoj sprečavaju formiranje opne od sapunice i baloni će se teže praviti.


mešanje glicerina sa vodom u staklenoj posudi

Glicerin daje postojanost balonima

Sledeća stvar je glicerin. U smesu pored 3 dela vode dodati 1 deo glicerina. Glicerin daje postojanost balonima do sapunice. Kada napravite balon od sapunice istog momenta počinje isparavanje vode iz njega. Kada ispari dovoljno vode balon od sapunice će da pukne. Glicerin zadržava vodu u molekularnom filmu balona od sapunice i na taj način sprečava isparavanje odnosno produžuju životni vek jednog balona. Glicerin, glicerol ili glikol-alkohol je gelasta viskozna tečnost bez boje koju možete da kupite u bilo kojoj apoteci i veoma je jeftina. Koristi se u farmaciji i u industriji hrane i pića kao zaslađivač, naravno najpoznatija primena je u proizvodnji nitroglicerina. Kada vidite oznaku emulgatora E422 na etiketi nekog proizvoda znaćete da je u pitanju Glicerin.


sipanje tečnosti za sudove u smesu vode i glicerina

Koristite tečnost za ručno pranje sudova

Sledeće što stavljate je 1 deo tečnosti za sudove. Koja tečnost je najbolja, teško je reći. Morate da eksperimentišete. Za početak zaobiđite tečnosti za pranje koje se koriste u mašinama za sudove i vešmašinama pošto one u sebi sadrže sredstva za razbijanje pene. A nama je upravo cilj stvaranje pene. Koristite one tečnosti za ručno pranje sudova sa što manje dodataka, dakle one najjednostavnije.


mešanje smese destilovane vode, glicerina i tečnosti za sudove

Sve to sada izmešate ali polako. Cilj je da se ne stvara pena jer ona sprečava pravljenje dobrih balona. Trebaće neko vreme polaganog mešanja kako bi se smesa homogenizovala.


Ulevanje tečnosti za balone u posudu za pravljenje balona od sapunice

Kada ste napravili pravi odnos smeše polako je ulijte u bočicu u kojoj je bila kupovna tečnost. I spremni ste, neka baloni od sapunice polete.


baloni od sapunice

Tečnost mora da “odleži” dan-dva

Za postizanje najboljih rezultata neophodno je tačnost ostaviti da odstoji dan – dva. Takođe je dobro tečnost ohladiti u frižideru pre uoptrebe što će dodatno produžiti vreme isparavanja vode iz opne balona a time produžiti vreme postojanja balona od sapunice. Kao što ste primetili isušivanje balona je glavni razlog njihovog pucanja. Pa logično zaključujete da će baloni od sapunice biti najpostojaniji po kišnom i vlažnom vremenu a najmanje po sunčanom i toplom vremenu. Ukoliko želite da napravite baaaš mnogo balona pogledajte naš post pod nazivom mašina za pravljenje balona od sapunice.

Related articles