Beli luk

18/03/2019 Bašta 5736 Views
Beli luk, nezamenjiv deo mnogih jela, lekovita biljka i ješ mnogo toga. Upoznajte ovu neverovatnu biljku.

Beli luk,  nezamenjiv deo mnogih jela,  izuzetno lekovita biljka, u nekim mestima se koristi i za teranje vampira i zlih duhova, vojnici su ga nekada nosili kao amajliju…. Pročitajte još ponešto o ovoj neverovatnoj biljci kojoj je narod dao toliku važnost.


Beli luk

Vrlo je lako odgajiti beli luk u sopstvenoj bašti jer je otporan na niske temperature, bolesti i štetočine. U stvari neophodan mu je jedan period hladnog vremena da bi se postigao bolji prinos. Beli luk omogućava dobro iskorišćenje prostora u bašti jer tokom zime malo šta uspeva, pa beli luk tada može zauzeti veći deo.


Beli luk

Kako odabrati seme? Beli luk se sadi na taj način što glavice koje ste kupili za jelo, podelite na čenove i njih sadite. Može se desiti da da su glavice stare i suve, pa nije loše da za sadnju kupite beli luk koji je za to predvidjen u prodavnicama u kojima se prodaje seme.


Beli luk

Kada saditi? Uglavnom daje najbolje prinose ako se sadi u jesen (oktobar i novembar). Ovo će omogućiti da se korenov sistem razvije pre hladnog vremena i da tako pripremljen brzo nastavi da raste u proleće. Moguće je da izdanci ne budu vidljivi iznad zemlje sve do ranog proleća, ali ne brinite se oko toga. U leto će beli luk verovatno razviti cvetove koje treba otkinuti (a mogu se i jesti) kako bi glavica u potpunosti sazrela.


Beli luk

Kako pripremiti zemlju? Beli luk nije probirljiv što se tiče tipa zemljišta, ali voli rastresitu zemlju. Pre sadnje treba preriljati leju. Beli luk takodje dobro uspeva u saksiji.


Beli luk

Kako pripremiti seme? Ostavite glavice cele sve do trenutka dok ne nameravate da ga posadite, jer bi se u suprotnom čenovi brzo osušili.


Beli luk

Sadnja. Zasadite čenove tako što ćete ih samo gurnuti ispod površine zemlje. Veličina budućih glavica belog luka zavisi od prostora koje glavice budu imale tokom rasta. Za glavice srednje veličine čenove sadite na 15 cm razmaka. Za veće glavice obezbedite veći razmak.


Beli luk

Navodnjavanje. Od trenutka kada glavice počnu da se formiraju pa nadalje, pazite da ne navodnjavate previše. Mnogo vode će samo pospešiti truljenje. Navodnjavajte samo kada je suša.


Beli luk

Vadite beli luk kada vidite da vrhovi listova počinju da se suše. Vilama vadite glavice na površinu zemlje i tu ih ostavite nekoliko dana da se osuše na suncu. Ako je vreme kišno unesite ih unutra da bi se osušile.


Beli luk

Manje glavice možete sačuvati sa ponovnu sadnju.


Beli luk

Beli luk sprečava pojavu bolesti u vašoj bašti pa je dobro saditi ga uvek na različitom mestu. na istom mestu ga možete saditi posle 3 godine.

Related articles