Bolid od kartonske rolne

20/03/2021 Projekti , Za decu 1621 Views

Svi dečaci vole trke automobila, kako oni mali tako i oni veliki. Za par minuta možete da napravite mali bolid od kartonske rolne i uz pomoć dečije mašte da organizujete pravi turnir.


Potreban alat: skalpel

Potreban materijal: drveni štapić, kartonska rolna, plastični čepovi, izolir traka


Kartonska rolna, drveni štapić, plastični čepoviČepovi mogu da budu različitih boja

Za ovaj jednostavan projekat Vam je potrebno samo nekoliko sitnica koje već imate u kući. Za telo bolida poslužiće Vam kartonska rolna, za točkove iskoristite četiri plastična čepa, za osovine pogodnan je drveni štapić za ražnjiće. I naravno svaki ozbiljan bolid mora da bude šaren. Za tu priliku mogu da posluže raznobojne izolir trake.


Papirna rolna probušenana sredini

Počinjemo od mesta za vozača formule 1. Na sredini kartonske rolne, skalpelom isecite rupu u obliku slova H, kao na slici.


Bušenje plastičnog čepaRupa na čepu treba da bude takva da drveni štapić ne ipada

Sledeće na redu su točkovi. Svaki plastični čep izbušite na sredini. Rupa mora biti malo manja od širine prečnika drvenog štapića kako točkovi ne bi spadali sa osovine.  Mi smo za ovu namenu koristili bušilicu sa prečnikom burgije koji je manji od debljine drvenog štapića. Naravno bušenje možete izvršiti i sa šilom ili bilo kojim sličnim oštrim predmetom.


Pričvršćivanje plastičnih čepova na kartonsku rolnu

Vrlo brzo dolazimo do montiranja točkova na bolid od kartonske rolne. Negde pri dnu rolne probušite dve rupe, provucite štapić kroz njih i na krajeve navucite plastične čepove.


Bolid od kartonske rolne

Sečicama skratite višak drvenog štapića na istu dužinu sa obe strane. Ovi drveni štapići su prilično tanki i možete ih seći i malo većim makazama u nedostatku sečica. Čepovi prilično dobro stoje na ovim štapićima ali ako želite potpuno da ih osigurate zalepite ih termo-lepkom.


Bolid od kartonske rolneZa ukrašavanje možete koristiti i raznobojni kolaž papir

I bolid je gotov. Preostaje samo da ga ukrasite po Vašem izboru. Rolnu možete da ofarbate temperama ili akrilnim bojama, ukrasite raznobojnim izolir trakama kao u ovom slučaju ili zalepite stikere.

Related articles