Breskva

07/04/2019 Voćnjak 2709 Views
Ko još nije probao sok od breskve ili slatko od breskve? Breskva je poznata širom sveta i veoma cenjena biljka. Pogledajte kako se uzgaja ova biljka.

Breskva je veoma popularno slatko voće. Potiče iz Kine ali je rasprostranjena širom sveta. Iako pripada familiji ruža ono ne bode. Može da se jede u sirovom stanju ali je mnogo poznatija kao sok od breskve ili slatko od breskve. Pogledajte kako se uzgaja ovo voće


Breskva

Kada birate sadnicu breskve u rasadniku, izaberite onu koja je stara oko godinu dana. Sadnica koje je starija od dve godine teže se privikava na novu sredinu i zato ih treba izbegavati pri kupovini. Sadnica bi trebalo da izgleda zdravo, bez znakova bolesti. Znakovi bolesti mogu biti braon ili žuto lišće, rupe ili crne tačke po lišću, usporen rast ili oštećen koren.


Breskva

Pre kupovine sadnice treba doneti odluku o sledećem: Sorta. Izaberite sortu prema tome kad plodovi dospevaju kao i prema tome da li planirate da plodove dalje obradjujete (cedjenje, kuvanje) ili ih planirate za jelo. Neke od sorti koje se kod nas gaje su: Spring crest, Early red Haven, Red Haven, Regina. Mraz. Breskva za razliku od drugog voća zahteva da određeni period provede pod mrazom. Breskva se otvara i razvija okca tokom toplog perioda, a prelazi u stanje mirovanja kada vreme postane hladno. Okca nastavljaju da rastu kada dovoljno vremena provedu pod mrazem. Vreme koje je potrebno da okca provedu pod mrazem zavisi od vrste breskve. Veličina. Sorte breskve se razlikuju po visini stabla i veličini krošnje a samim tim i po prostoru koji je potreban jednoj sadnici da raste i razvija se. U skladu sa tim isplanirajte i broj stabala u vašem voćnjaku. Prostor. Breskva je samooprašujuća tako da možete posaditi samo jedno drvo i ono će radjati plodove. Ako želite da posadite više stabala trebalo bi da to učinite u redovima.


Breskva

Kako saditi? Sadnja breskve je jednostavan proces, ali je potrebno obezbediti određene uslove kako bi vaša sadnica imala najbolje šanse da se primi u novoj sredini.


Breskva

Mesto. Drvo breskve zahteva peskovitu, rastresitu zemlju. Voda ne bi trebalo da se dugo zadržava na zemlji posle kiše, a koren ne može preživeti u lepljivoj zemlji, glini, ilovači. Breskva takodje zahteva sunce preko celog dana.Kada se sadi? Breskvu je najbolje posaditi dok miruje, zimi ili u veoma rano proleće. Ovo će omogućiti korenu vreme da se prilagodi novoj sredini pre nego što dođu topliji meseci.


Breskva

Priprema zemlje. Pre nego što nabavite sadnice odnesite uzorak zemlje na analizu u neki rasadnik. Ovo će vam omogućiti da znate šta je potrebno dodati u zemlju kako bi breskva najbolje uspevala. Kopanje rupe. Napravite rupu u zemlji koja će moći da prihvati ceo sistem korena. Nemojte u rupu dodavati veštačko đubrivo da ne bi oštetili koren. Priprema sadnice. Kada kupite sadnicu, potopite koren u vodu 24 sata pre sadnje. Odstranite svaki oštećeni deo korena. Sadnja. Postavite koren u zemlju i prekrijte ga zemljom. Zemlju na koren stavljajte nežno. Postarajte se da prvo okce (mesto gde koren prelazi u stablo) počinje 2 do 5 cm iznad zemlje. Posle sadnje. Navodnjavajte područje oko biljke. Možete postaviti i sloj piljevine oko sadnice kako bi sprečili da crvi napadnu biljku. Piljevina će produžiti period u kome će zemlja oko biljke ostati vlažna.

Related articles