Brokoli

09/04/2019 Bašta 4183 Views
Brokoli vodi poreklo iz Male Azije. U Evropi se za ishranu koristi tek od 16 veka. preporučuje u ishrani kao zdrava hrana zbog bogatstva minerala i vitamina. Saznajte još nešto o ovoj biljci.

Brokoli ili brokuli vodi poreklo iz Male Azije. U Evropi se za ishranu koristi tek od 16 veka. Samo ime potiče od italijanske reči Brokolo što znači kupusov cvet.  Inače veoma podseća na karfiol samo što je tamno zelene boje. Brokoli se sve više preporučuje u ishrani kao zdrava hrana zbog bogatstva minerala kao što su kalcijum, fosfor, cink, natrijum, kalijum i drugi, kao i vitamina B1, B2, B6, C i drugih.


Brokoli

Takođe, brokoli ima antioksidaciono dejstvo na organizam i poznat je kao čistač organizma od štetnih materija. Zbog svojih osobina preporučuje se u ishrani kao prevencija od oboljenja organa za varenje i raka debelog creva.


Brokoli

Brokoli voli hladnije vreme za rast. Najbolje je da planirate dve berbe u sezoni. Jedna u proleće čim prestanu mrazevi, i druga dva meseca kasnije.


Brokoli

Brokoli nije probirljiv kada je vrsta i kvalitet zemlje u pitanju. Ima veoma plitak koren, pa je pravilna priprema zemljišta važna. Ključ dobrog rasta brokolija je zemlja u kojoj je dodata dovoljna količina organskih materija. Da bi se dobro ukorenila biljka, brokoli se sadi u nađubrenu zemlju. Šta god da izaberete postarajte se da su zemlja i đubrivo dobro promešani, izmrvljeni i izgrabuljani.


Brokoli

Kada planirate rani rod prvo da posadite seme unutra, oko dva meseca pre nego što planirate da ga presadite u baštu. Kada sadite unutra, sadite u plitkim posudama na dubini od oko 0,5 do 1 cm u redovima razmaknutim oko 5 cm. Očekujte da seme proklija za oko nedelju dana.


Brokoli

Kada biljke porastu do visine od oko 10 cm presadite ih u baštu. Zasadite ih u redovima, na rastojanju od oko 40 do 50 cm. Rastojanje između redova je otprilike oko 60 do 90 cm. U baštu nemojte presađivati one biljke koje slabo napreduju.


Brokoli

Veoma je važno da brokoli stalno dobija vodu. Ako ima dovoljno vlage u zemlji brokoli će bolje napredovati.


Brokoli

Zemlja treba stalno da se okopava kako bi bolje zadržavala vlagu. Na ovaj način se i smanjuje prisustvo crva u zemlji oko biljaka.


Brokoli

Pre nego što brokoli sazri, dodaje se veštačko đubrivo oko svake biljke.


Brokoli

Prvi plodovi koje budete brali biće veličine oko 8 cm u prečniku. Liče na zelene glavice karfiola. Odsecite centralnu glavicu sa 10 do 15cm stabljike. Ovo će stimulisati rast ostalih glavica.


Brokoli

Vaša druga i svaka sledeća berba dolazi kao individualna glavica posle odsecanja centralne.


Brokoli

Glavice će imati najbolji ukus ako su ubrane rano ujutru.

Related articles