Buđ na zidovima, kako je ukloniti?

12/01/2019 Improvizacije , Procedure , Saveti 30101 Views
Na mestima gde se zidovi ne mogu dovoljno zagrejati zbog razlike u temperaturi kondenzuje se voda i na tim mestima se stvara buđ. Kako je se rešiti?

Na kraju grejne sezone kada već kuću pripremamo za proleće dobro bi bilo da pregledate ćoškove i uglove prostorija posebno na mestima iza polica sa knigama, iza plakara i ormara i na svim drugim mestima na kojima je protok vazduha otežan. Na ovakvim mestima gde zidovi ne mogu dovoljno dobro da se zagreju, zbog razlike u temperaturi zida(hladan) i vazduha u prostoriji (topao) stvara se kondenzacija vode koja često pogoduje razvoju budji.


Potreban alat: zaštitne rukavice, zaštitne naočare, zaštitna maska, krpa, plastična posuda

Potreban materijal: varikina


buđ u ćošku sobe

Najjednostavniji način, a takođe i najdelotvorniji je uklanjanje budji varikinom. Ukoliko ne možete naći u prodaji baš ovaj preparat svakako ćete naći neko drugo sredstvo koje u sebi sadrži varikinu (natrijumhipohlorid i aktivni hlor).S obzirom na to da buđ nije lepa ni na izgled, a da ne govorimo o tome koliko je štetna po zdravlje predlažemo vam da je što pre uklonite.


varikina, plastična posuda i krpa

Najjednostavniji način, a takođe i najdelotvorniji je uklanjanje budji varikinom. Ukoliko ne možete naći u prodaji baš ovaj preparat svakako ćete naći neko drugo sredstvo koje u sebi sadrži varikinu (natrijumhipohlorid i aktivni hlor).


oznake upozorenja na flaši varikine

Varikina, koliko je delotvorna protiv buđi toliko je i opasna za upotrebu pa se strogo treba pridržavati upozorenja i uputstava proizvođača koja su odštampana na ambalaži.


varikina i plastične rukavice

Prilikom upotrebe obavezno koristite zaštitne rukavice i zaštitne naočare, dok vam preporučujemo da koristite i zaštitnu masku za disanje jer će prilikom čišćenja sitne čestice budji leteti u vazduhu što nije dobro da udišete.


buđ na zidu

Kada ste se zaštitili postupak uklanjanja buđi je sasvim jednostavan. Krpom natopljenom varikinom prebrišite zid na kome se nalazi buđ. Videćete da se buđ sasvim lako skida u jednom ili dva prelaza. Preporučujemo da krpu dobro pritisnete kako bi se uklonio i površinski deo kreča u kome se nalaze spore buđi. Ukoliko spore ostanu u kreču veoma su dobra podloga za ponovno brzo nastajanje buđi.


otklonjena buđ u ćošku sobe

Nakon uklanjanja budji zid ostaje čist i beo, a varikina koja je ostala na njemu sprečiće ponovno nastajanje buđi. Ukoliko je zid sa koga uklanjate buđ beo nakon uklanjanja ne morate ništa dodatno da radite na njemu. U slučaju da je neke druge boje, boja će se skinuti i krečenje će biti neophodno. U tom slučaju, mesto na kome je buđ nastala premažite farbom protiv nastajanja buđi kako biste onemogućili njeno ponovno javljanje.

Related articles